Je na místě očekávat další zdražování?

Mírné. Dostane se zřejmě na úroveň jednatřiceti korun a padesáti haléřů za litr benzinu a jednatřicet korun v případě nafty. Jde o průměrné ceny pro první pololetí.

Co všechno cenu ovlivňuje?

Je toho více. Záleží na tom, zda kartel OPEC a Rusko dodrží dohody o omezení těžby ropy. Zatím to není příliš jisté. Když se podíváme do historie, je protkána vzájemným porušováním dohod. Další věcí je, že americký úřad pro energetické informace ve své nejnovější analýze poprvé přehodnotil vývoj toho, jaká bude další produkce ropy ve Spojených státech. Očekává nárůst. Při současných cenách se více zapojují břidličtí těžaři. Bude tlak na pokles cen.

Čím je to způsobené?

Budou se nadále vytvářet zásoby. To způsobí tlak na to, aby cena dál nerostla.

Jste optimistou v tom, že se ceny opět vrátí pod hranici třiceti korun za litr?

Zajímavá otázka. Teď záleží hodně na politice. Pod třicet asi ne. Spíše si myslím, že se ceny budou pohybovat nad touto hranicí. Dohoda je, že ceny ropy zůstanou stabilní po celý rok. Ovšem pozor, trh s ropou je takový, že se při neočekávané události dá do prudkého pohybu.

Jak moc zdražení pohonných hmot ovlivňuje ceny dalšího zboží?

Cena benzinu ovlivňuje skoro všechno. Je započtená i v částce, kterou platíme za rohlík. V roce 2015 byl pokles cen růstovým impulsem pro Českou republiku. Něco takového podle mě nyní čekat nelze.