Cedule s nápisem burčák. O kus dál stánek s hnědým až zlatavým nápojem v pet lahvích. Na Břeclavsku je to v těchto dnech už docela častý obrázek. Pro mnohé překvapivě brzy. Burčák začal plnit prodejcům peněženky. Zájem je podle nich velký, hlavně od kempařů. Lidé by si ale měli všímat, co kupují.

„Tohle je Irsai Oliver, z ničeho jiného by to teď nešlo dělat,“ ukazoval k nádobě plné voňavého nápoje Jiří Buček, který zakotvil se stánkem u autokempu Apollo.

O zákazníky neměl nouzi. Lidé jsou, jak říká, naučení. „Na tomto místě prodáváme asi čtyři roky,“ vysvětlil obchodník, kterému nechybělo označení původu hroznů a jméno výrobce s kontaktem. A hygienické podmínky byly podle všeho také v pořádku.

Už třetí den stála ve čtvrtek u silnice nedaleko Sedlece s burčákem Soňa Machučová z Valtic. I ona se setkává s nedůvěrou, jestli je burčák skutečně pravý. Vymyslela proto zajímavé řešení – vedle nádob s burčákem rozesela čerstvě ostříhané, zralé hrozny.

„Každý se může přesvědčit, že je u nás burčák z hroznů. Jsou sladké, ochutnejte,“ nabízela jeden ze střapců odrůdy Irsai Oliver. „Je to dobré, i když přijede na kontrolu státní inspekce,“ pokračovala prodejkyně, která jen za středu udala šestaosmdesát litrů burčáku.

A čím by se lidé měli u stánků řídit? „Nekupovala bych třeba burčák, který prodejce čepuje do špinavých pet lahví,“ radí konzumentům sladkého nápoje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

V dnešní době už podle ní výrazně ubylo obchodníků, kteří burčák ředí vodou. To je podle zákona nepřípustné, stejně jako jeho výroba z jiných než tuzemských hroznů či dokonce jiného ovoce. V takových případech se nejedná o burčák, ale částečně zkvašený hroznový mošt. Ten lze vyrábět třeba i z dovezených hroznů – například z Maďarska. Prodejce pak samozřejmě musí výrobek takto označit.

„Loni putovalo do laboratoří devětačtyřicet vzorků a jen u sedmi se potvrdilo ředění vodou. To je lepší výsledek než v předchozích letech,“ podotkla mluvčí inspekce.

Ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec by burčáku vyrobenému z odrůdy Irsai Oliver věřil. „Už před čtrnácti dny jsem ochutnal tyhle bobule. Ale jestli někdo zajede do Maďarska a koupí hrozny tam, to nezjistíme. Možné to samozřejmě je,“ poznamenal.

A jak tedy poznat kvalitní burčák? Prodejci většinou dávají lidem na místě vzorek ochutnat. Na barvě tolik nezáleží, pokud ovšem není vyloženě tmavě hnědá. „Pro obyčejného spotřebitele je to těžko definovatelné. Burčák stále pracuje a vyvíjí se, jak probíhá proces kvašení,“ vysvětlila Šmídtová.

Věříte, že je již prodávaný burčák z hroznů?

Petr Suchyňa
38 let, podnikatel, Břeclav
Nejsem sice vinař, ale podle mě je v srpnu na burčák ještě docela brzo. Takže si myslím, že asi úplně pravý burčák to nebude. Raději proto piju z ověřených zdrojů, protože tam mám potom jistotu.

Zdeňka Osičková
43 let, učitelka, Velké Bílovice
Myslím si, že burčák, který se prodává u silnic, už může být pravý. My už jsme ve Velkých Bílovicích třeba hrozny stříhali. Sice nejsem znalec, ale asi bych si raději vzala burčák z domu. Určitě ne od silnice.

František Drlais
23 let, řezník, Tišnov
Burčák podle mě bývá až koncem srpna, takže zatím bych tomu moc nevěřil. Možná že už je i pravý, ale asi bude dost kyselý. Pokud bych si ho kupoval, tak bych se asi i raději zeptal přímo prodejce.
Můžete hlasovat vpravo nahoře