Také on hovoří o nižší úrodě, v průměru asi o třicet procent. I proto mnozí pěstitelé očekávali vyšší ceny, než s jakými Vinium přišlo. „Vzhledem k tomu, že bude kvůli jarním mrazům nižší úroda, měly by být podle mě ceny hroznů asi o deset procent vyšší než loni. To znamená u bývalých béčkových odrůd jako Muškát moravský či Müller Thurgau alespoň osmnáct korun za kilogram," míní Velkobílovčan Vladimír Oslzlý. Ten prodává hrozny smluvním partnerům.

Boj o cennou surovinu letos očekává velkopavlovický vinař Radomil Baloun. „Ale podle mě to s úrodou nevypadá zase tak špatně. Je to taková hra, kdo déle vydrží. Nikdo nechce přeplácet, ale zároveň ani dojít o surovinu," řekl Baloun.

Jaké ceny nabídne vinohradníkům on, nechtěl konkretizovat. Hodně bude záležet na kvalitě a cukernatosti. „Přestože za ranější odrůdy budou mnozí chtít větší peníze, myslím si, že nakonec budou ceny podobné jako loni," zavěštil Baloun, který nevyloučil ani dvacet korun za kilogram.

Pro Vinium je to nepředstavitelné. „V našich velkých objemech nemůžeme zvednout cenu tolik jako menší vinaři," vysvětlil Osička.

Přesto věří, že se firmě podaří vykoupit tolik hroznů, kolik potřebuje. „Obava existuje vždy, nikdy nevíme, kolik lidí přijede. Oproti loňsku nám ale stačí zhruba polovina hroznů," prozradil provozně-výrobní ředitel.

Jak dodal, Vinium bude aktuální ceníky s vykupovanými odrůdami zveřejňovat na svých webových stránkách každou středu.

Že je hroznů méně, o tom svědčí i první větší krádeže. Už v sobotu zadrželi policisté dvojici, která kradla hrozny u Bavor. „Vzali celkem čtyři sta šedesát kilogramů odrůdy Veltlínské zelené," uvedla policejní mluvčí Kamila Haraštová. Další hrozny zmizely u Boleradic, a to přes devět set kilogramů Tramínu červeného za více než osmnáct tisíc korun.

Kolik dá Vinium

15. – 21. září

Müller Thurgau⋌16,00 Kč

Muškát moravský⋌17,00 Kč

19. – 24. září

Modrý Portugal⋌16,00 Kč

Svatovavřinec­ké⋌15,00 Kč

Ceny jsou za jeden kilogram hroznů při cukernatosti od 17,6 stupně