Žáky základních a středních škol chce nový program dovést k lepšímu zacházení s penězi nebo je podporovat k větší podnikavosti. Právě rozvíjení finanční gramotnosti má na starost společnost Yourchance. „Chceme zvýšit úroveň výuky v těchto oblastech a podpořit učitele při rozvoji klíčových dovedností žáků. Nedílná součást je i sdílení příkladů dobré praxe,“ vysvětlila členka expertního týmu společnosti Yourchance Kateřina Lichtenberková.

Školy, které splní potřebné podmínky, získají certifikát Finančně gramotná škola. Do projektu se zapojí třeba střední škola stavebních řemesel v brněnských Bosonohách. „Podobné snahy jsou podle mě důležité. Zapojili jsme se, protože chceme, aby byli naši absolventi po škole ve všech směrech připravení. Aby byli stejně jako v českém jazyce gramotní i v praktické matematice a byli si schopní spočítat výplatu nebo hodiny, které odpracují,“ vysvětlil ředitel školy Josef Hypr.

Vizualizace podoby stadionu za Lužánkami z roku 2008. Projekt bylo třeba upravit, aby odpovídal současným požadavkům.
Směna pozemků kvůli stadionům: lidé ze sedmi domů jsou v bezpečí

Zvýšit podnikavost žáků plánují zase na gymnáziu v ulici Terezy Novákové v brněnských Řečkovicích. „Chceme v našich studentech vzbudit aktivitu, aby byli pracovití, hledali příležitosti a nebáli se zkoušet nové věci. A to nejen ve vztahu k manuálním činnostem nebo k založení firmy, ale spíše k další vědecké kariéře. Máme zájem, aby byli studenti připravení na duševní práci, nebáli se vést seminář či odjet do zahraničí,“ nastínil ředitel školy Peter Krupka.

Do projektu se v jeho začátku zatím zapojilo dohromady osm jihomoravských škol. Navštěvovat je mají i odborníci, kteří poradí učitelům, jak zlepšovat učební plán. Na školách pomohou také s kariérovým poradenstvím. „Podpoří různé programy, jako je například žákovská firma, program Škola pro život nebo soutěž Rozpočti si to,“ vyjmenovala ředitelka společnosti Yourchance Jana Merunková.

Ilustrační foto
Politikům radí středoškoláci. Společně chtějí založit třeba veřejnou knihovnu

Právě řečkovické gymnázium se projektu zúčastní jako lokální lídr. „Budeme se s ostatními školami dělit o zkušenosti a poskytovat rady zájemcům z řad středních i základních škol. Vytvoříme také síť zařízení, která budou využívat naše výukové prostředí. Na školní zahradě totiž máme několik stanovišť pro výuku fyziky a biologie, která rozšíříme ještě o matematiku a chemii,“ upřesnil ředitel Krupka.

Snahu o zlepšení finanční gramotnosti mladých vítá i Veronika Tesařová z Brna. „Syn bohužel dost často utrácí za zbytečnosti. Ať už jde o kapesné, nebo o budoucí výplatu, je dobré začít dětem už na základních školách radit v tom, jak zacházet s penězi,“ okomentovala žena.

Projekt platí kraj spolu s Evropskou unií. Potrvá do konce října 2020.

Projekt KaPoDav na školách
• V jihomoravských základních a středních školách startuje projekt Podpora kariérového poradenství, podnikavosti pro udržitelný rozvoj a dalšího vzdělávání se zkratkou KaPoDaV. Je součást Krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání.
• Je určený pro žáky základních a středních škol. Dovést je má k lepšímu zacházení s penězi nebo je podpořit k větší podnikavosti.
• Školy budou navštěvovat odborníci, kteří mají pomoci učitelům zvýšit úroveň výuky. Nabídnou také kariérové poradenství.
• Zatím se zapojilo osm jihomoravských škol.

Vizualizace brněnského hlavního vlakového nádraží. Ilustrační foto.
Řeka nebo Petrov? O poloze nádraží chtějí diskutovat starostové okolních obcí