- Z 234 vín, která prošla prvním kolem hodnocení úspěšně, je 111 bílých, 61 růžových, 58 červených vín a 4 klarety.
- Nejvíce zastoupenou odrůdou je Müller Thurgau se 64 vzorky následovaný Modrým Portugalem s 39 vzorky, Svatovavřineckým rosé v počtu 33 vzorků a Muškátem moravským s jednatřiceti vzorky.
- Nejvíce vín je pak z Velkopavlovické vinařské podoblasti.
Na jih Moravy každoročně míří za koštem mladých vín například i Petr Malach z Boskovic na Blanensku. Do vinařství k Janu Stávkovi do Němčiček na Břeclavsku. „Z mladých vín koštujeme svěží Ryzlink rýnský nebo voňavý Muškát moravský. Letošní podzimní košt se však kvůli epidemii koronaviru neuskuteční. Členům ale posílají vinařskou bedýnku. Už se těším, až ochutnám,“ zmínil Malach.
Mladá vína definuje vinařský zákon jako vína ze sklizně daného roku. „Kdy tato vína vinaři uvedou na trh, je zcela na jejich rozhodnutí. Jednu podmínku však splnit musejí. A to, že je mohou prodávat pouze do konce roku, ne déle,“ přiblížil hlavní sommelier valtického Salonu vín Marek Babisz.
K výrobě mladých vín využívají vinaři výhradně rané odrůdy révy vinné. „Z bílých jde nejčastěji o Müller Thurgau, Muškát moravský, Irsai Oliver či Solaris. Z modrých pak typicky Zweigeltrebe, Modrý Portugal či Svatovavřinecké,“ vyjmenoval Babisz.
Hrozny jsou ještě ve vinohradu
Mladé víno lahvují tradičně také ve Vinařství Valihrach v Krumvíři na Břeclavsku. „Připravenou máme Lenu. Budeme se snažit, abychom víno měli kolem osmého listopadu nalahvované. U dalších odrůd se ještě rozhodujeme. Uvažujeme nad Neuburgem. Hodně hroznů máme stále ještě ve vinohradu. Plánujeme, že bychom dali na mladá vína asi tak tři odrůdy,“ prozradil vinař Josef Valihrach starší.
Co od mladých vín jejich konzumenti nemohou očekávat, je podle Babisze plnost. „Mladá vína jsou divoká, rozverná, svěží, lehčí a nekomplikovaná. Zkrátka příjemně osvěží,“ popsal sommelier.
Zatímco Svatomartinských vín ročně vinaři nalahvují až dva miliony, o ostatních mladých vínech takový přehled odborníci nemají. „Svatomartinská vína mají striktně dané podmínky vzniku. Vesměs jde o vína suchá. Mladá vína jsou oproti tomu lahvovaná s troškou zbytkového cukru, vinaři někdy nechají deset až dvacet gramů. Jsou tedy takovou alternativou právě ke Svatomartinským,“ srovnal Babisz.
Mladým dávají přednost před Svatomartinskými
Mladá vína před Svatomartinskými preferují také Valihrachovi. „Nemusíme se ohlížet na žádné termíny. Obzvlášť letos, když je sběr hroznů posunutý,“ zdůvodnil vinař.
Již nyní je však jasné i to, jaká vlastně letošní Svatomartinská vína budou. Závěrem minulého týdne totiž odborná porota ve Valticích hodnotila první z vín usilujících o známku Svatomartinské. Uspělo na devadesát procent přihlášených vzorků. „Do prvního kola hodnocení bylo přihlášeno 259 vín od 56 vinařských firem, což je asi o dvacet procent méně vzorků a o třicet procent méně vinařů ve srovnání s loňským rokem. Přísné požadavky na kvalitu ale splnilo hned 234 vín,“ uvedl ředitel Vinařského fondu České republiky Jaroslav Machovec.
Přesný počet letošních Svatomartinských vín bude známý až po 30. říjnu, kdy se uskuteční druhé kolo hodnocení. „Očekává se, že na trh přijde kolem 1,75 milionu lahví Svatomartinského vína 2020,“ doplnil Machovec s tím, že kvalita vín je vysoká.
IVA HAGHOFER
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI