Pokuta od Státní zemědělské a potravinářské inspekce v desítkách tisíc korun, na druhou stranu však také zisk dotace na podporu podnikání z Evropské unie, která jde do milionů. I tohle umí moravský vinař. „Je to pro poctivé vinaře demotivující. Neprospívá to ani trhu,“ kritizoval prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Podle zjištění portálu seznam.cz mezi takové patří i výrobci z jihu Moravy. Jedno vinařství na Hodonínsku například loni na podzim získalo z operačního programu Rozvoj venkova osm milionů korun na zvýšení kvality lahvových vín. Kontroloři našli ve vínech stejného vinaře nadlimitní množství kyseliny citronové, za což dostal pokutu přes šedesát tisíc korun.

Jedno vinařství z Břeclavska zase na začátku léta minulého roku dostalo bezmála šestimilionovou dotaci na vylepšení technologie. Inspekce firmě za nedostatky v jejích vínech udělila pokutu padesát tisíc korun. „Když podnikatel uváděný v souvislosti s pančovaným vínem dostane dotaci na projekt přidávání kvality do vína, přijde mi to směšné. Doufám, že ministr zemědělství tomu udělá co nejdřív přítrž,“ nechal se slyšet Nyitray.

Podpora nepoctivých vinařů vadí i jejich kolegům. „Je to nespravedlivé. Budu rád, když se podobným případům zamezí,“ řekl třeba František Bílek z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Intervenční fond rozdělující dotace i potravinářská inspekce rozdávající pokuty patří pod ministerstvo zemědělství. To je však zatím proti podobným případům bezmocné. „Evropská komise nedovoluje automatické vyřazení vinařů z dotačního programu kvůli falšování vína. Ověřovali jsme to už v roce 2015 a odpověď byla jednoznačná. Podle komise není možné trestat vinaře za stejný prohřešek dvakrát, tedy sankcí a ještě odepřením možnosti dotace,“ sdělila mluvčí ministerstva Markéta Ježková.

Stát se snaží podobným případům předejít. „Už na podzim se mohou podmínky pro vinaře, kteří čerpají dotace a zároveň dostávají pokuty za pančování vína, změnit. Chystáme návrhy podmínek Programu rozvoje venkova, které by v něm mohly znemožnit účast těchto firem,“ doplnila Ježková.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce ročně podnikne asi tři tisíce kontrol speciálně zaměřených na víno. V minulých dvou letech zjistila nevyhovující parametry u víc než třetiny vzorků. „Mezi nejčastější patří obsah alkoholu, přídavek vody, oxid siřičitý, přídavek syntetického glycerolu či přídavek syntetických barviv. K prohřeškům je potřeba uvést i chybějící nebo neúplnou průvodní dokumentaci při dovozu, transportu nebo prodeji,“ vyjmenoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nyní mohou inspektoři udělit pokutu až pět milionů korun, od dubna to bude desetinásobek.