Zdražení potvrdily nákupní řetězce. „V případě jablek a hrušek je cena zhruba o dvacet až pětadvacet procent vyšší kvůli velmi špatné loňské sklizni,“ reagoval mluvčí Tesca Václav Koukolíček.

V Brně otevřeli první samoobslužný mycí box pro psy v České republice.
Péče jako o auto. V Brně otevřeli myčku pro psy, ocení ji hlavně velká plemena

Podle Ludvíka za špatnou úrodu mohou jarní mrazy. „Postihly zejména Itálii a Polsko, odkud se k nám dováží nejvíc jablek. Česká republika už dávno není soběstačná,“ řekl Ludvík.

21procent je navýšení ceny ovoce v červnu proti stejnému období loňského roku.


Se začátkem sklizně nových jablek však má ovoce zlevňovat. „Do konce srpna se vrátí na úroveň, která je běžná. Vypadá to, že úroda ovoce bude u nás i v Evropě přinejmenším průměrná, u některých druhů i nadprůměrná,“ sdělil Ludvík. Jen jablek se do České republiky dováží polovina.

Pro některé nakupují cena není nejdůležitější. „Hlavní je, aby ovoce bylo čerstvé,“ poznamenala třeba Monika Osičková z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Ovocnáři z jihu Moravy se snaží zachovat stejné ceny jako v minulých letech. „Broskve prodáváme za osmadvacet korun za kilogram, letní jablka mezi patnácti a sedmnácti,“ vyčíslil ředitel společnosti Agro Stošíkovice ze Znojemska Libor Kahoun. Stejné ceny ovoce jako loni potvrdil i vedoucí sadů v Patrii Kobylí na Břeclavsku Michal Schovánek.

Ilustrační foto.
Petrovští zachraňují poštu. Soukromou firmu ale odmítají, nevěří jí