Propouštění a škrty byly v posledních letech typické kroky pro většinu jihomoravských firem. Podle posledních údajů přichází konečně oživení. „Stavebnictví ale tento trend obchází a stále se topí v problémech. Je to obor nejvíce postižený krizí. Na trhu je až příliš mnoho firem, to platí pro Brno i celý region," komentoval situaci ekonomický analytik Michal Kozub.

Naopak například potravinářská firma The Candy Plus Sweet Factory z Hodonínska má za sebou úspěšný rok. „Dosáhli jsme třetinového meziročního nárůstu tržeb. Samozřejmě jsme se potýkali s problémy, jako byla nechuť bank půjčovat peníze," uvedla finanční ředitelka firmy Milena Rusnoková.

Nejvíc dvě procenta

Kozub očekává, že v příštím roce ekonomika poroste o jedno až dvě procenta. „Růst musí být postavený na stabilní spotřebě domácností, která byla v minulých letech hlavním hybatelem poklesu. Ale i investice do dopravních staveb nejspíš k růstu přispějí pár desetinami procent. Přesto bude záležet především na tom, jak ožije hospodářství v zahraničí," poznamenal Kozub.


PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Ministerstvo průmyslu a obchodu podle ekonomických údajů z loňského podzimu optimistický výhled potvrzuje. „Hlavní hnací silou růstu vývozu zůstává automobilový průmysl. Vzhledem k hodnotám nových objednávek ze zahraničí, které naznačují několikaletá maxima, můžeme dobré zprávy ze zahraničí čekat i do budoucna," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Posílení vinařství

Rozvoj společnosti plánuje na tento rok například také Znovín Znojmo. „Posilujeme ve vinohradnictví a soběstačnosti v surovinové základně, tedy hroznech. Poslední akvizicí na přelomu roku bylo asi sedmdesát hektarů vinic u Moravského Krumlova. Chceme se tento rok zaměřit především na vína střední a dražší cenové kategorie, tedy ročníková, přívlastková a speciální," popsal plány firmy její ředitel Pavel Vajčner.

Společnost podle něj opouští levnější kategorie, a proto také letos zruší prodej ve vratných lahvích.

Analytik Michal Kozub: Průmyslu v kraji se začíná dařit

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Analytik Michal Kozub očekává po několikaletém útlumu mírné oživení ekonomiky na jižní Moravě. „Letos má klesnout i nezaměstnanost," tvrdí.

Mnoha firmám na jihu Moravy v posledních letech klesl obrat i zisk. Které oblasti jsou na tom nejhůř?

Tržby velkých firem sice klesají, ale třetí čtvrtletí už ukázalo pozitivní obrat. Hlavně v průmyslu se společnostem začíná dařit. Stavebnictví ale tento trend obchází a stále se topí v problémech. Na trhu je v současnosti až příliš mnoho firem na to, kolik je zakázek, a pro řadu z nich je situace dlouhodobě neudržitelná. Problémy měly i strojírenské firmy, které dodávaly například součásti pro auta.

Co naopak drží ekonomiku na jihu Moravy nad vodou?

Brno má rozmanitou podnikatelskou základnu. Mají tam sídla a provozy velké firmy zabývající se jak strojírenstvím, tak informačními technologiemi, elektronikou, peněžnictvím a podobně. Ve městě je také několik průmyslových zón, které posilují ekonomiku celého regionu. Dál to je vinařství, které dává kraji stabilitu.

Nezaměstnanost je na jihu Moravy dlouhodobě vysoká, dá se letos čekat její pokles?

V letošním roce by nezaměstnanost měla klesat, ale bude to jen mírná změna k lepšímu. Situace je prozatím stabilní, ale ekonomice se ještě nedaří natolik dobře, aby firmy mohly okamžitě začít nabírat ve velkém. Velkou otázkou je, jak se bude vyvíjet stavebnictví. Až se mu začne dařit, klesne i nezaměstnanost.