Hustopečan Radek Hrdina za elektřinu ročně platil asi patnáct tisíc korun. Bydlí v rodinném domě a energii využívá na ohřev teplé vody a provoz domácích spotřebičů. Chtěl ušetřit. Jako pracovník břeclavské společnosti Fosfa využil nabídky zaměstnavatele a elektřinu odebírá od něj. Náklady se mu podle jeho slov snížily o dvanáct set korun.

Srovnání Břeclavského deníku, který využil kalkulátor Energetického regulačního úřadu, mu dalo za pravdu. Nižší platby ale nemusí mít každý. Záleží, na co všechno člověk elektřinu využívá a jaký má tarif.

„Mně se líbilo, že tam není žádné omezení, takže pokud by se mi naopak něco nelíbilo, můžu po tříměsíční výpovědní lhůtě přejít zase jinam," říkal Hrdina.

Fosfa se věnuje chemické výrobě. Vedení firmy se pro elektřinu z vlastních zdrojů rozhodlo kvůli energetické soběstačnosti.

Podle technika prodeje Františka Váchy už stoupl počet zákazníků „zvenku" o dvacet procent. Kolik lidí od nich elektřinu kupuje, se ale v pátek Břeclavskému deníku zjistit nepodařilo.

„Zájem ze strany klientů ušetřit na elektrické energii vhodnou volbou dodavatele je velký. Potvrzuje se nám teorie, že když přijdete na trh se službou, kterou se odlišíte od konkurence a přitom je i cenově velmi výhodná, úspěch je zaručený," uvedl Vácha.

Jako výhodu vnímá, že jsou pro zákazníky regionálním výrobcem a dodavatelem zároveň. „Vždy ví, na koho se mohou obrátit," poznamenal Vácha. Zároveň poukázal na snahu břeclavské společnosti snížit špatný dopad výroby elektřiny na přírodu.

Zvyšující se náklady na bydlení nutí lidi k bedlivějšímu výběru dodavatele. „To platí asi u každého. Pokud platím za stejnou věc vyšší nebo nižší částku je rozdíl. Nikdo nechce vyhazovat peníze z okna," nechal se slyšet starosta Hustopečí Luboš Kuchynka.

Právě v tomto městě kývli na nabídku soukromé firmy, která pořádá elektronickou aukci pro obyvatele. Vedení radnice ji zaštítilo a také poskytlo prostory.

„Máme za sebou první kolo setkání. Zapojilo se asi sto šedesát lidí. Očekáváme, že ve druhém kole, jež bude v září, se přihlásí dvakrát až třikrát tolik zájemců," sdělil Kuchynka.

S dotazem, zda by se aukce mohla uskutečnit také v okresním městě, přišel na posledním zasedání zastupitelstva komunistický zastupitel Leopold Levák. Břeclavští politici o ni ale zatím neuvažují. Dosud obezřetněji vybírali dodavatele hlavně pro příspěvkové organizace.