Slavnostní vyhlášení výsledků, na kterém zaznělo mimo jiné i jméno vítěze Česká biopotravina pro tento rok, se uskutečnilo u příležitosti konání mezinárodní konference ekologického zemědělství Bioakademie 2012 v Lednici.

Komise degustátorů pod vedením Jiřího Čábelky navíc mezi bio víny vybrala i nejlepší bílý a červený lahodný mok.

„Nejlepším bílým vínem je Hibernal 2007 pozdní sběr od společnosti Vinselekt Michlovský. Nejlepším červeným vínem se stalo Rulandské modré 2011 výběr z hroznů od společnosti Vinné sklepy Kutná Hora," přiblížila Sylva Horáková z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, který soutěž Česká biopotravina roku uspořádal.

Cílem ankety je podpora kvality v celém dodavatelském řetězci oboru biopotravin či pomoc zvýšit povědomí o výhodách biopotravin.

„Jsem potěšena, že se sešlo velké množství výrobků, takže jsme mohli posoudit rozmanité produkty. Soutěž dokazuje, že v České republice existuje široká bioprodukce, i když ne vždy se jedná o masovou výrobu dostupnou v supermarketech," sdělila manažerka PRO-BIO Kateřina Nesrstová.