Odcházení muže, který stál u transformace Gumotexu na úspěšnou soukromou firmu, bude postupné. „Jiří Kalužík zůstává i nadále řadovým členem představenstva," sdělil auditor Gumotexu Vladimír Chmela.

Na konci letošního roku ale Kalužík z Gumotexu odejde úplně. „Od roku 2014 se podařilo firmu stabilizovat jak hospodářsky, tak personálně. Připravili jsme ji na růst. Loni jsem se proto definitivně dohodl s majoritním akcionářem Expandií na odkupu mého akciového podílu. Na konci roku ukončím svoji éru v Gumotexu," potvrdil Kalužík.

Podle Chmely to bude pro společnost velká ztráta. „Je to vynikající manažer a člověk, který vnímá problémy zaměstnanců. Ne jen peníze a zisky," uvedl jeho dlouholetý spolupracovník.

Firma se po Kalužíkově odchodu připravuje na nový model řízení bez generálního ředitele. „V představenstvu budou tři manažeři, kteří budou řídit svou branži. Půjde o šéfa skupiny Auto, šéfa skupiny Pryže a plasty a o finančního ředitele," přiblížil Kalužík. Ten si chce odpočinout od velkého byznysu; bude pomáhat rozvíjet síť cukráren Eiscafe Delikana.

Otázkou je, co bude po jeho odchodu z vedení největší břeclavské firmy s fotbalem ve městě. „To, že Gumotex dlouhá léta břeclavský fotbal podporoval, bylo vyloženě dáno osobou pana Kalužíka. Nechci přivolávat špatné zpávy, ale budeme se tím muset zabývat," naznačil starosta města Pavel Dominik, že podpora Gumotexu MSK Břeclav nemusí trvat věčně.

Gumotex má nyní více než 1600 zaměstnanců. Společnost vyrábí například nafukovací matrace, lodě nebo díly pro auta.

Jiří Kalužík
∙ v Gumotexu pracuje od roku 1982
∙ předsedou představenstva byl nepřetržitě 25 let
∙ gředitelem se stal v roce 1990. V ředitelském křesle sice v roce 2012 skončil, ale po personální bouři se před rokem a čtvrt znovu ujal i této řídící funkce