Brownfield byl jednou z kategorií. Co to je? Plocha využívaná v minulosti pro průmyslovou, zemědělskou, stavební nebo jinou činnost a v důsledku toho kontaminovaná či jinak zdevastovaná, což snižuje její atraktivitu pro další využití. Jako v případě někdejší břeclavské pily.

„Díky neustálému rozšiřování portfolia výrobků se nám podařilo získat řadu nových zákazníků. To se promítlo do navýšení kapacity výroby. Bylo třeba zajistit vhodné zázemí pro zavádění nových výrobků a potřebných inovací," vysvětlil potřebu nové haly při jejím dubnovém otevření generální ředitel společnosti František Fabičovic.

Dřívější výrobní prostory podle něj nestačily nejen z hlediska kapacity, ale také technologií. „Rozšíření kapacity se promítne do kvality výroby, produkce bude rychlejší a účelnější. Výstavba nové haly je tedy dalším krokem k rozvoji společnosti," vyjádřil přesvědčení.

Cena od ministra

O vítězích soutěže rozhodovalo několik kritérií. Velkou roli sehrála například míra společenské prospěšnosti. Nad slavnostním večerem v pražském Veletržním paláci převzal záštitu ministr obchodu a průmyslu Martin Kuba, který také předával ceny.

Po školicím středisku Alcaplast Academy je nová výrobní hala dalším projektem břeclavské firmy, který na sebe upoutal pozornost. „Z hlediska Břeclavska je to dnes pro město i blízké okolí významný zaměstnavatel," zhodnotil význam Alcaplastu s 250 zaměstnanci ředitel břeclavského pracoviště úřadu práce Lubomír Marko.

Výstavba nejnovější výrobní haly firmy přišla na 220 milionů korun, polovinu investice zaplatila dotace z Evropské unie. Hala má rozlohu třináct tisíc metrů čtverečních. Výrobní prostory společnosti rozšířila na téměř dvojnásobek, tedy zhruba na třicet tisíc metrů čtverečních.

Břeclavský Alcaplast působí na trhu od roku 1998. Specializuje se na výrobky v oblasti sanitární techniky, jako jsou ventily, sifony, moduly, žlaby a vpusti. Firma své produkty vyváží do většiny evropských zemí. Pobočky má dnes na Slovensku, v Polsku, Maďarsku i Rumunsku.