„Do hustopečského regionu jsme s festivalem zavítali vůbec poprvé, takže nás i naše návštěvníky čekal dosud neobjevený vinařský region. A možná proto si sem našlo cestu tolik lidí," uvedl spokojený ředitel akce Juraj Flamik z Nadace Partnerství.

Program oživil Rakvice, Přítluky, Starovice, Zaječí a Hustopeče, kde vinaři z ulice Na Hradbách zpřístupnili devět sklepů. Někteří nedočkavci toužili po ochutnávce už v osm hodin ráno, kdy se přišli registrovat do hustopečského kina. Oficiálně však akce začala až o dvě hodiny později.

Jubilejní díl festivalu

Že festival není jen pro domácí, se přesvědčili například v Přítlukách, kde se zastavili turisté z Polska. „Dřív jsme jezdívali do Rakouska nebo do Itálie, přes Moravu jsme projeli v noci a nic nás sem netáhlo. Pak nás ale jedna známá vzala na festival a od té doby jezdíme pravidelně, jižní Morava je prostě krásná, a to nemluvím o vínech," uvedl podle mluvčího Festivalu Martina Gillara polský turista, jenž se představil pouze jako Adam.

Zaječský vinař Vladimír Šabata prováděl zájemce po nově vybudovaných prostorách, kde se výrobě vína věnuje. „Prodal jsem dokonce tři obrazy od místních malířů," citoval Gillár spokojeného Šabatu. Festival otevřených sklepů je putovní akce, která se koná několikrát do roka.

V hostitelském regionu je vždy možné navštívit několik desítek vinařů, kteří nabízí a představují své odrůdy. Hustopečsko se stalo dějištěm jubilejního desátého pokračování. „Z terénu máme pozitivní zprávy jak od vinařů, tak od návštěvníků. A proto jsme spokojeni i my," liboval si Gillár.

Akce se nyní přesune do Brna, kde se uskuteční osmého a devátého prosince. Zapojí se do ní třicet podniků.