Krajský úřad se už poněkolikáté vyjádřil k dopadu případné výstavby obchodního centra v Břeclavi na životní prostředí. Investoři jej totiž chtějí postavit na zámecké louce. Vyjádření kraje zní jasně: pokud chcete stavět, musíte splnit podmínky.

„Vyjádření kraje se opírá o předchozí výtky města, jedná se už o pátý pokus investorů. Firma s městem ale dlouhodobě nespolupracuje. Nabízeli jsme, ať se obrátí na nezávislé odborníky a nechá si vypracovat posudek. Tomu se ale investoři vyhýbají," podělil se o zkušenosti místostarosta Břeclavi Jaroslav Parolek.

Podle něj jsou pro společnost, která chce na daném místě stavět, důležité studie řešení dopravní situace a životního prostředí. Ty ale doposud zpracovávaly pouze firmy najaté developery.

„Pokud žadatel splní zákonné podmínky, budeme mu muset vyhovět. Územní plán totiž výstavbě nebrání a pozemky jsou soukromé. Studie a opatření, které vedou ke splnění zákonných podmínek, však budou stát firmu hodně peněz. Osobně tak výstavbu v daném místě nevidím reálně," mínil místostarosta.

Připomínek, které nové vyjádření odboru životního prostředí krajského úřadu obsahuje, je hned několik. Investoři musí například doložit detailní studii nárůstu dopravy, hluku, prašnosti či dopadu stavby na krajinný ráz.

„Krajský úřad Jihomoravského kraje doporučuje zpracovateli dokumentace a oznamovateli projednat způsob vypořádání připomínek před odevzdáním se správními úřady a dalšími, kteří tyto připomínky uplatnily," vzkázala ve zprávě vedoucí krajského odboru životního prostředí Anna Hubáčková.

Vadí i architektům

Případnou výstavbu připomínkovali také Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje, břeclavští architekti Libor Foukal a Dagmar Bowyerová nebo občanská sdružení Agora Břeclav a Zelené Podluží.

„Hlavní argumenty proti výstavbě směřují k už tak dopravně kolabující tepně mezi Poštornou a centrem města," vzkázala nedávno Zuzana Candigliotta za Zelené Podluží, které proti obchodnímu centru u Včelínku brojí.

Pražská společnost Kalahari v nejnovějším předkládaném projektu počítala se zahájením výstavby obchodního centra už letos v dubnu. Reakci investora na vyjádření krajského úřadu se Břeclavskému deníku ve středu nepodařilo získat.