Výroba sýrů z kravského a kozího mléka ji v mikulovské části Mušlov zaměstnává naplno. Pomáhají ji jen dva zaměstnanci. „Začínali jsme s kravským sýrem. Kozích se lidé zatím trochu bojí, protože jim smrdí. Ale když je ochutnají, zjistí, že nemají výraznou pachuť," uvádí dvaadvacetiletá sýrařka.

V podstatě každý den si jezdí k dodavatelům pro čerstvé nadojené mléko. Vlastní chov však do budoucna nevylučuje. „Chceme se více zabývat kozími sýry. A protože tohoto mléka je málo, uvažujeme, že bychom si nějaké stádo pořídili. Ale je to otázka výhledově asi tří let," nastiňuje Vicanová.

A jak dlouho taková výroba sýra trvá? „Čerstvé sýry jsou hned druhý den vhodné ke konzumaci, nazrálé by měly zůstat ideálně asi dva měsíce v nazrávárně," ví ze zkušenosti farmářka.

Své výrobky šíří hlavně v okolí Pálavy. „Děláme třeba sýry s příchutí bylinek, česneku nebo chilli. Třeba k červenému vínu se hodí kávový sýr," radí Vicanová.