„Je to v řádech několika korun, do čehož se promítly zvyšující se náklady na výrobu a vyšší DPH," říkal jednatel hodonínské společnosti hospodařící na rybnících Lednicko-valtického areálu (LVA) Oldřich Pecha.

Pro příklad. Za dvou a půl kilogramového kapra první třídy kupující zaplatí zhruba dvě stě třicet korun. „V LVA hospodaříme první rok a chceme lidem z Lednice a okolí umožnit, aby ochutnali ryby z přírodní rezervace," sdělil Pecha.

Zdražit museli také v pohořelickém rybníkářství. Důvody jsou stejné jako u společnosti z Hodonína. „Jen DPH nám vzrostlo o čtyři procenta. Vždycky ale říkám, abychom nestrašili cenou. Vzhledem k nízké průměrné roční spotřebě ryb rodiny, se do rozpočtů zase tolik nepromítne," zmínil ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

Na ryby ze severní části břeclavského regionu lze narazit ve druhé polovině týdne například v Břeclavi, Mikulově a podnikové prodejně v Pohořelicích. „Máme ale další odběratele, kteří jsou vybavení naším logem, takže zákazník pozná, že je ryba od nás," oznámil Osička.

Oba čelní představitelé rybářských společností tvrdí, že hlavní nápor zájemců o kapry nastane s následující­mi dny. „U nás je teď hlavní velkoodběr do zahraničí, ale drobný prodej už pomalu začíná převažovat. Prim hrají živé ryby, rok co rok se ovšem zvyšuje zájem už o opracované kusy," líčí Pecha. „Největší zájem čekáme na konci pracovního týdne," poznamenal zase Osička.

Jedním z kupujících se stane Přemysl Spěvák z Velkých Bílovic. „Jakmile budu mít volnější chvilku, zjistím, kde se kapři prodávají a půjdu pro něj. Jinou rybu nechci, doma sázíme na tradici," nechal se slyšet Spěvák.

Rybářství Hodonín

Kapr 1. třídy (do 2,5 kg) 78 Kč
Kapr výběr (nad 2,5 kg) 81 Kč

Rybníkářství Pohořelice

Kapr 1. třídy 85 Kč
Kapr výběr 95 Kč

*ceny jsou za kilogram a u Rybníkářství Pohořelice se mohou ještě měnit