K pečení se dostal úplně náhodou. „V devatenácti letech jsem bez jasného záměru koupil v Boleradicích dům a v něm objevil starou pekařskou pec. Rozhodl jsem se ji zrenovovat,“ uvádí Křižák.

Začátky nebyly vůbec jednoduché. „O pečení jsem nic nevěděl, začínal jsem úplně od nuly a učil se z vlastních chyb. Bavila mě však práce s živým materiálem a měl jsem obrovskou chuť něco dokázat,“ popisuje.

Od těžkých začátků už uplynul značný čas, ale řemeslo pro něj stále má prastarý půvab. O to víc si cení značky Regionální potravina, kterou stát podporuje drobné podniky. „Ocenění je pro mě důkaz, že se nám daří orientovat na místní zákazníky a potraviny v co nejlepší možné kvalitě, to pro mne bylo vždy důležité,“ těší Křižáka.

Podle jeho slov si každý rok před hodnocením říká staré známé pořekadlo, že je důležité se soutěže hlavně zúčastnit. „Přesto ve mně vždycky jiskří naděje a vezu favorita. Ten letošní byla Zelná pochoutka, která nakonec ocenění získala. Zelňák, jak ho slangově nazýváme, je z kysaného zelí, mrkve a na jeho vzniku se podíleli zákazníci. Poslouchali jsme a upravovali složení,“ usmívá se Křižák.

Podle něj v poslední době regionálních prodejen na jižní Moravě přibývá, ale situace v konkurenci velkých výrobců není snadná. „Považuji za důležité lidem neustále vysvětlovat podstatu a důležitost podpory domácích produktů, vždyť tím podporují sami sebe,“ uzavírá Křižák.

ADAM PAVELKA