VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Koupil dům, našel v něm pec. Vítězný Zelňák upravoval podle přání zákazníků

Boleradice - Zmražená celozrnná bageta z druhého konce Evropy nebo instantní farmářská polévka. I takové potraviny velkovýrobci označují jako regionální. „Je to velmi smutné a považuji to za nenasytnost,“ mrzí ředitele pekařství Křižák z Boleradic na Břeclavsku Martina Křižáka. Firma letos získala ocenění ministerstva zemědělství Regionální potravina.

8.7.2017
SDÍLEJ:

Firma Martina Křižáka z Boleradic - Pekařství Křižák letos získala ocenění ministerstva zemědělství Regionální potravina.Foto: Archiv Martina Křižáka

K pečení se dostal úplně náhodou. „V devatenácti letech jsem bez jasného záměru koupil v Boleradicích dům a v něm objevil starou pekařskou pec. Rozhodl jsem se ji zrenovovat,“ uvádí Křižák.

Začátky nebyly vůbec jednoduché. „O pečení jsem nic nevěděl, začínal jsem úplně od nuly a učil se z vlastních chyb. Bavila mě však práce s živým materiálem a měl jsem obrovskou chuť něco dokázat,“ popisuje.

Od těžkých začátků už uplynul značný čas, ale řemeslo pro něj stále má prastarý půvab. O to víc si cení značky Regionální potravina, kterou stát podporuje drobné podniky. „Ocenění je pro mě důkaz, že se nám daří orientovat na místní zákazníky a potraviny v co nejlepší možné kvalitě, to pro mne bylo vždy důležité,“ těší Křižáka.

Podle jeho slov si každý rok před hodnocením říká staré známé pořekadlo, že je důležité se soutěže hlavně zúčastnit. „Přesto ve mně vždycky jiskří naděje a vezu favorita. Ten letošní byla Zelná pochoutka, která nakonec ocenění získala. Zelňák, jak ho slangově nazýváme, je z kysaného zelí, mrkve a na jeho vzniku se podíleli zákazníci. Poslouchali jsme a upravovali složení,“ usmívá se Křižák.

Podle něj v poslední době regionálních prodejen na jižní Moravě přibývá, ale situace v konkurenci velkých výrobců není snadná. „Považuji za důležité lidem neustále vysvětlovat podstatu a důležitost podpory domácích produktů, vždyť tím podporují sami sebe,“ uzavírá Křižák.

ADAM PAVELKA

Autor: Redakce

8.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Břeclavští fotbalisté ukončili podzimní část šestigólovým debaklem

Emma Julie Gronzíková, 12. listopadu 2017, 22.30, 50 cm, 3140 g, Břeclav
6

Novorozená miminka Břeclavska 46. týdne 2017

ONLINE ROZHOVOR: Ptejte se ředitele Českého rozhlasu Brno Jaromíra Ostrého

Jižní Morava – Před čtyřmi lety se vrátil do Brna z pozice šéfredaktora Dvojky Českého rozhlasu. Jako ředitel Českého rozhlasu Brno má za sebou čtyři roky bez přestávky a teď právě pracuje na rozdělení brněnského a zlínského studia.

Po nehodě tří aut na dálnici D2 u Velkých Němčic odvezly sanitky čtyři zraněné

Velké Němčice – Dopravní nehoda tří osobních aut v neděli odpoledne částečně omezila dopravu na dálnici D2. Řidiči se střetli krátce po poledni nedaleko Velkých Němčic.

Impulsy k tetování jsou různé. Je načase zbavit se předsudků, říká tatér Musil

Blansko – Sklepní doupě s lehátkem, chatrné osvětlení a pofidérní muž s tatérskou jehlou. Tento obrázek tetovacích salonů nám často vnucují béčkové filmy. Zažité představě zcela vzdoruje salon blanenského tatéra Jiřího Musila. Spíše než jako tatérské studio působí dojmem luxusně zařízeného kosmetického salonu. V pečlivě uklizené místnosti, které vévodí černé křeslo, nás vítá sympatický hubený muž. Ačkoliv sám prosazuje při tetování vysoké hygienické standardy, pozastavuje se nad přemrštěností některých norem. „Zdá se mi zvláštní, že nikoho stejnou měrou nezajímá výtvarná stránka. Občas s nadsázkou říkám, že úředníkům je jedno, jestli tam vytetuji lejno, hlavně když bude sterilní,“ směje se Musil.

Svezení Populárem probudilo vášeň. Muzeum motorismu ročně navštíví 10 tisíc lidí

Znojmo – Starou stíhačku, parní lokomotivu a především desítky historických motocyklů, aut a rozmanitých strojů. To vše sesbíral a před vystavením obnovil majitel znojemského Muzea motorismu Jan Drozd. Návštěvníky do staré vodárny u znojemské přehrady láká už desátým rokem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT