Jako první přijde na řadu hodnocení vín s původem hroznů ze slovácké vinařské podoblasti. Uzávěrka přihlášek pro vinaře je už v úterý, hodnotitelé zasednou v Národním vinařském centru ve valtickém zámku jedenáctého a dvanáctého srpna. Ještě v srpnu pak bude následovat i hodnocení vín z velkopavlovické a mikulovské podoblasti.

Termíny přihlášek
∙ podoblast Slovácká: 
do 2. srpna
∙ podoblast Velkopavlovická: do 5. srpna
∙ podoblast Mikulovská: do 8. srpna
Přihlášky se podávají výhradně elektronicky na www.elwis.cz

Nejlepší vína ze všech vinařských podoblastí postoupí do prvního, už celostátního kola. Ti nejlepší se pak „utkají" ve finálovém kole, které rozhodne o složení Salonu vín. „Zcela ojedinělý systém Národní soutěže vín díky vícekolovému hodnocení postupně vyzdvihuje ta nejlepší vína v jednotlivých kategoricích," zdůraznili organizátoři.

Do loňského ročníku se zapojilo 1423 vín od 215 vinařů a vinařství. „Letošní ročník bude podle dosavadního vývoje přihlášek ještě bohatší. Takto vysoký počet hodnocených vín už nám dává dokonalou představu o vínech a vinařství v České republice, jejich kvalitě, potenciálu, podoblastních a regionálních specifikách, vinařských přístupech a využívání technologií," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Jak připomněll, na odbornou hodnoticí část v každé podoblasti navazuje také výstava hodnocených vín pro veřejnost.