„Působíme od Břeclavi přes Hodonín, Kyjov, Vyškov, Blansko, Brněnsko a Tišnovsko až po Bystřicko, Žďársko, Havlíčkobrodsko, Jihlavsko a Třebíčsko,“ vyjmenoval podnikatel. „Teď se nám sice daří, ale může přijít doba, kdy tomu tak nebude,“ dodal.

Někdejší automechanik a pozdější řidič autobusu začal v roce 2012 s odklízením autovraků. „Kromě toho už teď rozjíždíme i kontejnerovou dopravu. A máme také vozidlo na běžnou přepravu zboží,“ upřesnil rozsah služeb své společnosti Aleš Jindra.

Lávku spojující Farská humna a Žižkovu ulici nazývají místní žďárskou gilotinou.
Žďárská gilotina: vodáci přišli na lávce málem o hlavu, teď ji čeká další oprava

Odtah autovraků realizuje pro firmy i soukromníky. O tuto službu je podle jeho slov nebývalý zájem. „Vloni jme odstraňovali okolo deseti aut týdně. Teď už je to dvojnásobek. Počet odtažených autovraků neustále roste, i když jsou samozřejmě měsíce, kdy je to o něco slabší. Nejsilnější měsíce jsou červenec a srpen,“ nechal se slyšet Aleš Jindra.

Tato podnikatelská činnost není tak častá, což umožňuje firmám stále se udržet na trhu. „Podobných firem je několik, ale není jich moc,“ souhlasil Aleš Jindra.

I tak se musí pořádně ohánět. Jeho zájmem je, aby byli zákazníci spokojeni. „Pak se nám vrací. Když později potřebují, zavolají nám znovu,“ vysvětlil Aleš Jindra, který pro svou podnikatelskou činnost musel zakoupit i speciální zařízení. „Stane se, že autovrak má zablokovaná kola a nedostali bychom jej na odtah. Proto jsme museli zakoupit speciální zvedák, který auto nadzvedne, abychom s ním mohli manipulovat,“ popsal Aleš Jindra.

Sazomínští mají kavku ve znaku. A u dětského hřiště mají kavku betonovou.
Dětské hřiště v Sazomíně hlídá obří kavka. Jezdí se na ni dívat celá Vysočina

Jeho firma vzkvétá koronavirové pandemii navzdory. To ale není vždy pravidlem. Spíše naopak. Jiné podnikatelské služby postupně zanikají. „Skončila mi kadeřnice a teď asi těžko najdu jinou. Byla samoživitelka, splácela hypotéku na byt a samozřejmě, že měla svou provozovnu v nájmu. Škoda, že ne v městském nájmu, ale u soukromé osoby. Města nájem většinou alespoň částečně odpouštějí, soukromníci ne. Ti si jdou tvrdě za svým. Musela kadeřnictví zavřít,“ řekla Tereza Fafílková ze Žďáru nad Sázavou.

Stejně jako kadeřnice, ani manikérky, pedikérky, kosmetičky, maséři a další profese to nemají lehké. A dobře na tom nejsou ani majitelé sjezdovek a hoteliéři. „Je to fakt drsné. Loňská letní sezona byla sice slušná, ale uzavření hotelu na jaře i na podzim bude v celkovém součtu znát,“ posteskla si majitelka Hotelu Křemešník na Pelhřimovsku Magda Vaňková.