Dalšími členy jsou další firmy z Bořetic: Vinařství Ludwig a Vinařství Karel Pilař. „O přijetí mají v současné době zájem další tři vinařství,“ zmínil Suský.

Téměř polovina protipovodňové stěny v Pohořelicích je hotová.
Polovina protipovodňové ochrany v Pohořelicích je hotová

VOC Kraví Hora pokrývá pouze jednu odrůdu, a to André. „Ve VOC Modré Hory jsou odrůdy Frankovka, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. A další nepřibyly. Od vinařů i spotřebitelů byl čím dál větší tlak na André. Narodilo se u nás, vyšlechtilo. I VOC Pálava je o jediné odrůdě Ryzlink vlašský,“ vysvětlil Suský.

VOC na Moravě
Vína originální certifikace jsou specifická výrobou z hroznů pocházejících z vinic ve schválených polohách daného regionu.
∙ VOC Blatnice
∙ VOC Kraví Hora
∙ VOC Mikulov
∙ VOC Modré Hory
∙ VOC Pálava
∙ VOC Valtice
∙ VOC Znojmo


Kravihorský spolek má od října svůj znak. „Je na něm naše dominanta rozhledna Kraví hora,“ osvětlil Suský.

Marketingový ředitel vinařství Lahofer z Dobšic na Znojemsku Daniel Smola si myslí, že označení VOC má u konzumentů svou váhu. „Vína mající označení VOC Znojmo, jehož jsme členy, už si získalo mezi lidmi jméno. Vědí, že když si koupí víno s touto etiketou, mohou sázet na vysokou kvalitu,“ uvedl Smola.

Podle něj ale značka vín originální certifikace získává výhodu, až když se u milovníků vín zaběhne. „Na prestiži získají tato vína až časem. Není to o tom, že založí VOC a v ten moment to začne fungovat. VOC Znojmo funguje už od roku 2009 a určitě si u lidí nezískalo jméno v prvních dvou třech letech,“ sdělil Smola.

Sjezdovka v Němčičkách. Ilustrační foto.
Zasněžujeme, hlásí na sjezdovce v Němčičkách