Od začátku nového roku je začne provozovat společnost s ručením omezeným Lázně Lednice, kterou bude vlastnit obec. „Snažíme se, aby novinka neměla žádný dopad na návštěvníky ani na zaměstnance nebo renomé našeho lázeňského domu,“ ujistil lednický starosta Libor Kabát.

Za chystané změny může červnové rozhodnutí hodonínského zastupitelstva přeměnit příspěvkovou organizaci Lázně Hodonín, která dosud provozovala i lednické lázně, ve společnost s ručením omezeným. Oboje lázně se v minulosti spojily proto, aby získaly dotaci na vybudování lázeňských domů Perla a Eva.

Lázně Lednice - ilustrační foto.
Zúročení letitého úsilí v Lednici. Obec se oficiálně stala lázeňským místem

Pod novou obchodní společnost, kterou vlastní Hodonín, patří od listopadu tamní krytý bazén i koupaliště, od ledna se připojí také hodonínské lázně. „Jsou výdělečná organizace a nová forma společnosti je vhodnější. Změna by měla přinést i peněžní úspory. Druhý důvod byl fakt, že jsme hledali provozovatele krytého plaveckého bazénu,“ vysvětlil hodonínský místostarosta Ladislav Ambrozek.

Úspory mají ročně přinést statisíce korun. „Ekonom je vyčíslil zhruba na šest set až osm set tisíc korun na provozu. Navíc můžeme nárokovat vratku šestnáct milionů korun z oprav krytého bazénu tím, že ho pronajímáme společnosti,“ zmínil Ambrozek.

Desáté výročí lázeňského domu Perla oslavili v sobotu v lednických lázních. Pořadatelé připravili hudební program, ale také například přehlídku automobilových veteránů.
Lednické lázně slavily desetileté výročí. S veterány, swingem i mažoretkami

Podle ředitele Lázní Hodonín Milana Sýkory se s výjimkou právní formy organizace pro pacienty ani pro zaměstnance nic nezmění. „Činnost zůstane stejná, majitel bude stejný, zaměstnanci zůstanou stejní za stejných podmínek, vztahy s pacienty a se zdravotními pojišťovnami zůstanou také totožné,“ vyjmenoval Sýkora.

Doplnil, že jako příspěvková organizace města zůstali posledním lázeňským zařízením v České republice.

Lázeňství se v České republice několik posledních let daří. „Nemá nouzi o zákazníky, ale zato o zaměstnance. Myslíme si, že nejlepší roky mají lázně v posledních dvou letech za sebou. Budoucnost není špatná, ale bude obtížná,“ předpověděl prezident Svazu léčebných lázní České republiky Eduard Bláha.

Lázně Hodonín
• Mají vlastní přírodní léčivý zdroj s rozsáhlými zdroji jodobromové solanky.
• Specializují se zejména na léčbu pohybového aparátu s orientací na zánětlivá revmatologická onemocnění, artrózu.


Lázně Lednice
• Nejmladší lázeňský areál v České republice.
• Od roku 2007 poskytuje léčebné služby využívající účinky jodobromové minerální vody. Ta pozitivně působí třeba na pohybový a oběhový systém.