Američan Elisha Graves Otis prodal svůj první výtah s brzdou před sto šedesáti lety. Na zakladatele a jmenovce břeclavského závodu ve čtvrtek vzpomněl i současný generální ředitel Ladislav Zeman, když u příležitosti výročí vzniku firmy představil aktuální zakázky. Patří mezi ně i 109 eskalátorů pro metro v Londýně a 107 pro to v Paříži.

„Angličané jsou velmi náročným zákazníkem. Požadují například, aby eskalátory vydržely až sto let. Na export jde drtivá většina eskalátorů, hlavně do západní Evropy. Jsme hrdí třeba na zakázku pro pařížské metro. Je za téměř půl miliardy korun," uvedl Zeman.

Otis vyhrál tendr také ve Švédsku, německém Düsseldorfu, maďarské Budapešti nebo v Praze. „V našem hlavním městě se jedná o dostavbu metra. Pro stanici Petřín vyrobíme dokonce tři eskalátory o zdvihu osmatřicet metrů. Jsou nejdelší v historii," pochlubil se ředitel.

Američan Elisha Graves Otis.Hledají inženýry

A břeclavský trh? Tam se Otis zabývá hlavně modernizací výtahů. Podle ředitele se tak v poslední době stalo například v Poštorné. „V Břeclavi už je i třicet výtahů na našich speciálních pásech. Ty umožnily zmenšení kladek. Jsou více ohebné, celý systém méně váží a má vyšší nosnost," zmínil výhody tohoto patentu Zeman.

Nové zakázky mají vliv také na zaměstnanost. Podle vedoucí personálního oddělení Otisu Olgy Zápecové se obrátila situace z jara letošního roku, kdy břeclavská firma propustila asi dvacet dělníků.

„V Břeclavi máme čtyři sta zaměstnanců. Počítáme s tím, že budeme růst. Lidi už nabíráme, příští rok chceme asi pětadvacet nových zaměstnanců. Nejraději bychom místní," prohlásila Zápecová.

Zároveň s tím však zástupci Otisu zmínili chybějící počet inženýrů kvalifikovaných pro technické obory. „Ti přitom dnes na vzniku eskalátoru pracují více hodin než dělníci," dodal Zeman.

I proto firma letos zahájila tréninkový program pro školy. Otis spolupracuje s břeclavskou Střední průmyslovou školou Edvarda Beneše. „Cílem je nalákat žáky na tuto střední školu a na technické obory," vysvětlila Zápecová.

Přehlídku projektů pod názvem Technika je hra připravují ve firmě Otis už v úterý. „Zaměří se na ukázky projektů našich studentů. Je určená především vyšším ročníkům základních škol," uvedli zástupci Střední průmyslové školy Edvarda Beneše na školním profilu na facebooku.

Otis je největší výrobce výtahů, eskalátorů a pohyblivých chodníků na světě. Do břeclavského závodu majetkově vstoupil v roce 1990. Výrobnu eskalátorů má kromě Břeclavi už pouze v Číně. V areálu již Otis nevyrábí celé výtahy, ale jen komponenty.