S obavami očekávají mrazivá rána třeba ve společnosti AGRO Stošíkovice na Znojemsku. „Meruňky už jsou odkvetlé ale stále velmi citlivé. Na některých stromech jsou dokonce malé plody. Náchylné jsou ale obecně všechny druhy stromů. Na mráz se proto v předstihu připravujeme,“ zdůraznil ředitel firmy Libor Kahoun.

Teploty pod nulou očekávají meteorologové už ve středu v noci. Díky větru ale ovocné stromy neohrozí. „Horší to bude v pátek ráno, kdy v noci čekáme vyjasňování a vítr se postupně zklidní. Někde proto může být až minus čtyři,“ uvedla meteoroložka Jitka Kučerová.

Mnozí pěstitelé o většinu své úrody přišli už loni. Kdyby se situace opakovala, mohou mít velké problémy. Nejvíc se mrazy v minulém roce dotkly meruněk a broskvoní. „Ovlivnily výrazně také úrodu jablek. Je ale důležité zdůraznit, že mrazy byly lokální, nemrzlo všude,“ upřesnil předseda představenstva Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný.

Loni přišli ovocnáři v celé republice o úrodu asi za čtyři sta milionů. Většina z toho na jižní Moravě. Přesná čísla však k dispozici unie zatím nemá.

V ovocných sadech v Nosislavi na Brněnsku loni přišli kvůli mrazům o tři čtvrtiny úrody jablek. Hrušky nesklidili žádné. „Znamená to pro nás útlum investic. Nemáme na ně peníze,“ zdůraznil tamní pěstitel Hynek Kamrla.

Způsobů, jak ovocné stromy a keře chránit, existuje několik. Většina z nich je ale pro pěstitele příliš drahá. „Mezi dostupnější patří vytváření mlhy a spalování parafínových svící,“ doplnil Pokorný. Mlhovač letos poprvé využijí i v Nosislavi.

Kominík
Nová hrozba: zadehtované komíny. Odborníci doporučují po topné sezoně kontrolu

Podle meteorologů jsou v dubnu vpády studeného vzduchu od běžné. Loni mrazy udeřily o jen pár dní později. Úplně nejnižší teplotu naměřili v roce 2002 ve Strážnici na Hodonínsku. Sedmého dubna tam bylo -8,6 stupně.

Mlha z mlhostroje brání studenému vzduchu

Jižní Morava - Stroj na výrobu umělé mlhy, ale také kotlíky se zapálenými briketami či hořící balíky slámy. To vše plánují ovocnáři použít na ochranu sadů před mrazem.

Především ovocnáři z jihu a východu Moravy sledují se svraštělým čelem předpovědi meteorologů pro nejbližší dny. Na většině ploch jejich sadů jsou totiž v plném květu třešně, jabloně, broskve či slivoně a hrozí, že je poškodí mráz.

Pro letošní jaro plánují v případě potřeby použít naprostou novinku ovocnáři z podniku AGRO Stošíkovice nedaleko Znojma. Za sto dvacet tisíc korun si na zkoušku koupili od polského výrobce stroj na výrobu umělé mlhy. „Ve čtvrtek dopoledne očekáváme mráz. Nedávno jsme koupili nový přístroj na vytváření mlhy," uvedl ředitel firmy Libor Kahoun.

Samotný přístroj je poměrně jednoduchý. Tvoří ho spalovací motor, dvě plastové nádoby na tekutinu a delší výfuk. „Pracuje na principu smíchání farmaceutického glycerinu a vody. Benzinovým motorem se mlha rozhání z trysek přes výfuk do prostoru. Mlha je poměrně hustá a je do výšky porostu, tedy asi dva a půl metru. Mlha brání proniknutí studeného vzduchu ke květům," dodal ředitel.

Traktor jezdí rychlostí asi tři kilometry za hodinu. „Když nefouká vítr, udrží se mlžný mrak poměrně dlouho. Vydrží i dvě tři hodiny. Když řídne, tak jej doplňujeme opakovaným průjezdem mezi stromy," přiblížil Kahoun.

Na mráz se chystají také ovocnáři z firmy Öko Fruit International v příhraniční Slupi na Znojemsku. „My máme stroj tažený za traktorem. Na něm jsou láhve s propanem. Teplý vzduch pak turbína rozfouká do sadu. Ošetříme s ním maximálně osm hektarů sadů. Vyjíždíme s ním v okamžiku, když už je třeba půl stupně nad nulou. Jakmile je nula, začne se jezdit," řekl jednatel firmy Martin Feranec.

Znojemská nemocnice. Ilustrační foto
Parkování u nemocnic? V plánu jsou stovky nových míst

Jak ve Slupi, tak ale také například v Knínicích na Blanensku, jsou pěstitelé připraveni spalovat také balíky slámy. „U nás zatím ovoce nekvete. Nejsme tak daleko jako na Znojemsku. Takže na tom jsme zatím dobře. Pokud ovšem přijdou mrazy, budeme tradičně používat pálení balíků slámy. Jsou na stohu, protože máme i živočišnou výrobu, takže jsou připravené. Ale výsledky bývají vachrlaté," uzavřel šéf Agrospolu Knínice Ladislav Menšík.