Podnikatelský komplex leží na okraji města blízko hlavního silničního tahu směrem na Brno. Podle výpisu z katastru nemovitostí je nyní jeho vlastníkem mikulovská společnost Primasil. „Nemohu to potvrdit ani vyvrátit," odmítl na dotaz Břeclavského deníku Rovnost ředitel Primasilu Václav Novotný obchod jakkoli komentovat.

Firma vyrábí v Mikulově plastové a pryžové výrobky. Je pravděpodobné, že z nynějšího nájmu se bude chtít přestěhovat do vlastního.

Z nového majitele pozemku na rohu ulic Gagarinova a Brněnská má radost i mikulovský starosta Rostislav Koštial. „Jsme rádi, že se s tím objektem něco děje. Cokoliv, co bude v souladu s územním plánem a nebude město nějak omezovat nebo ohrožovat, bude dobře," reagoval na vlastnické změny Koštial.

Podle něj se pozemek nachází na strategickém místě. „Jak vnímám realitní vývoj Mikulova, tak každá investice do našeho města je nyní dobrá. Když jsem mluvil s realitními společnostmi, nemohou si vynachválit, jak se jim nyní na Mikulovsku daří," neskrýval Koštial uspokojení.

Určitou komplikací je každopádně fakt, že pozemek leží podle katastru nemovitostí zčásti na chráněném území. „Jde o čtvrtou zónu chráněné krajinné oblasti. To znamená, že je to ta nejméně přísná ochrana. Z naší strany toho proto není tolik, co bychom po stavebníkovi nebo majiteli nemovitosti požadovali," uvedl vedoucí mikulovské Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Kmet.

Holanďané mrzí

Pokud bude chtít dělat nový majitel v areálu nějaké stavební úpravy, nepotřebuje podle Kmeta od ochranářů ani vyjádření k jejich odsouhlasení. Jiná věc je využití komplexu, které musí být v souladu s územním plánem. „S navrženým řešením většinou souhlasíme. Pouze v okrajových lokalitách, kde pozemek zasahuje více do přírodní části, dáváme vyjádření na procento zastavitelnosti plochy, podlažnost a podobně. Tam se potom díváme i na krajinný ráz," připustil možné komplikace Kmet.

Koštial si počká, k jakým účelům bude chtít nový majitel areál využít. Jak přiznal, jako zástupce radnice jej mrzí, že se nizozemský výrobce bazénů a vířivek 4SeasonsSpa 
v Mikulově neudržel. „Je to za posledních asi deseti letech první firma, která v našem městě nevydržela. Ze začátku jsme byli v kontaktu, ale v poslední době komunikace vázla. Přestože jsme je zvali na některé naše akce, nenavštěvovali je. Nemám proto dostatek informací k jejich zdejšímu působení ani důvodech odchodu," přiznal Koštial.

Primasil areál odkoupil od firmy Mikro Trading se sídlem v Podivíně, která byla jeho vlastníkem. Poslední provozovatel 4SeasonsSpa byl 
v komplexu pouze 
v nájmu. Primasil dal k prvnímu dubnu majetek do zástavy.