Rajčat je dost, v Podivíně nyní vznikají tuny rajského protlaku
Podivín – Sklizeň rajčat je v plném proudu a s ní i jejich zpracování. Zahuštěný rajský protlak poté slouží k výrobě kečupů a omáček. „Rajčatovou kampaň jsme odstartovali na konci srpna a předpokládám, že pojedeme až do začátku října. Celý proces od proprání rajčat až do výroby koncentrovaného protlaku trvá zhruba tři hodiny," uvedl ředitel závodu Hamé v Podivíně Libor Bůšek.
Sezona rajčat.
|
Foto: Deník/ Z. Traxler
Hlavními dodavateli rajčat jsou zemědělci z okolí. „Výnos mám letos výrazně vyšší než loni. Díky častějším dešťům jsem ani nemusel tak moc zavlažovat," řekl například Zdeněk Jochman, který hospodaří na několika desítkách hektarů polí v Podivíně a Lednici.
Podivínský závod denně zpracuje zhruba tři sta tun rajčat a vyrobí padesát tun rajského protlaku.