Osmadvacet vzorků od vinařů z České republiky se stalo na zahraničních soutěžích šampiony. Hned čtyři si odvezli moravští vinaři z francouzského Štrasburku. „Mezinárodní soutěže jsou tím nejlepším způsobem, jak objektivně porovnat kvalitu vín a vinařských postupů napříč celým světem,“ komentoval ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Nejvíce medailí, 311, získali vinaři na AWC Vienna. „Na této soutěži také dosáhli naši vinaři největšího počtu zlatých medailí, a to šedesát," zmínil ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Ilustrační foto.
I na jednotce intenzivní péče. Ve fakultních nemocnicích v Brně pomáhají vojáci

Nejvíce velkých zlatých medailí, hned deset, si odvezli domů moravští a čeští vinaři na soutěži Finger Lakes International Wine Competition v USA. Velkého individuálního úspěchu dosáhlo Vinařství Volařík z Mikulova na Břeclavsku. „Jeho Pálava získala titul v nejprestižnější kategorii bílých vín na soutěži Vinalies Internationales v Paříži," poznamenal Krška.

Na mezinárodních vinařských soutěžích se letos mimořádně dařilo moravskému B\V vinařství z Ratíškovic na Hodonínsku. V září získalo ocenění pro nejlepší bílé víno soutěže na Concours Mondial de Bruxelles v Brně. V říjnu pak přidalo také ocenění za nejlepší suché bílé víno na mistrovství světa bílých vín ve Francii, v rámci Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg. Mimo to obdrželo i další ocenění. „Za největší úspěch považujeme vítězství našeho Hibernalu v soutěži Concours Mondial de Bruxelles 2020, která je spolu s Decanter London považována za vůbec nejprestižnější," uvedl ředitel B\V vinařství Vlastimil Valenta.