Je ročník 2013 opravdu důvodem k radosti? „Každý ročník je jiný, to už k Moravě patří. Letos to bylo složitější. Tak jako před třemi lety se ukáže, co který vinař umí. My se zaměříme hlavně na bílá a růžová vína, červených vyrobíme méně," odhalil ve středu plán Tetur, který asi osmdesát procent hroznů kupuje od jiných vinohradníků.

Kvůli letošnímu tlaku chorob révy vinné musel u některých dodavatelů hrozny přebírat a vybírat ty zdravé.

„Množství sklizených hroznů bude tento rok na úrovni desetiletého průměru tedy kolem pěti až šesti tun z hektaru," sdělil tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Tento údaj podle něj odpovídá sklizni asi 650 tisíc hektolitrů vína ročníku 2013. Kdyby se odhad potvrdil, výnos by byl srovnatelný s rokem 2011. Loni představovala sklizeň jen 490 tisíc hektolitrů.

Půček potvrdil, že kvalita sklízených hroznů závisí na pečlivosti a zejména správném načasování zahájení ochrany proti padlí révovému.

A cukernatost? „Hrozny mají obecně o něco nižší obsah cukrů ve srovnání s minulými ročníky, takže můžeme očekávat vyšší procento jakostních vín, respektive přívlastkových vín v kategorii kabinetních vín," řekl po sklizni prvních odrůd tajemník.

Pikantní a jadrná

Asi osmdesát procent produkce hroznů ze 152 hektarů vinic už má ve sklepě společnost Patria Kobylí. Šéf tamního vinařství Miloš Lanžhotský uvedl, že výnosy budou mít vyšší než loni. O deset až dvanáct procent.

„Naopak cukernatost je nižší, i když pořád solidní. Polovina až dvě třetiny vín bude s přívlastkovými parametry," shodl se s obecnými předpoklady Lanžhotský.

S Teturem byl zástupce kobylského vinařství zajedno v tom, že vína budou pikantní. „Letošní ročník je dobrý v poměru kyselin. Vína budou jadrná, pikantní a svěží. Kdo má taková vína rád, bude spokojený, kdo preferuje spíše fádnější, tomu ročník moc nakloněný není," připustil ve středu Lanžhotský.

Odrůdy, které mu stále visí na keřích, jsou: Pálava, Ryzlink rýnský, či Cabernet Moravia a André.

„Celkovou kvalitu vín letošního ročníku je těžké v tuto chvíli hodnotit, ale obecně můžeme konstatovat, že se bude jednat o ročník svěžích lehčích a příjemně aromatických vín," zhodnotil alespoň částečně Půček.

Trpělivost. Tak by se dala vyjádřit strategie mikulovského vinařství Mikrosvín. „Téměř jsme ještě nezačali sbírat. Necháváme hrozny vyzrát. I kvůli aroma. Sklízeli jsme jen tam, kde to bylo nutné, tedy Müller Thurgau a Svatovavřinecké," překvapil sklepmistr Vojtěch Vít.

Podle něj přeje „třináctka" aromatickým odrůdám jako Tramínu, naopak červeným vínům pro vyšší obsah kyselin příliš nenahrává.