Vedení výrobce kabelů Gebauer a Griller Kabeltechnik chce letos v Mikulově navýšit výrobu o čtvrtinu na zhruba třináct milionů kabelových svazků ročně. Záměr nyní posuzují jihomoravští úředníci. České tiskové kanceláři to potvrdila vedoucí personálního oddělení firmy Michaela Novohradská.

Podle Novohradské souvisí růst firmy s vyšší poptávkou v automobilovém průmyslu. Gebauer a Griller Kabeltechnik v Mikulově vyrábí takzvanou kabelovou konfekci.

Z výrobny metrového zboží v rakouském Poysdorfu pracovníci v Mikulově nařežou a odizolují kabelové svazky zejména pro automobilový průmysl. Významná část výroby jsou vodiče do automobilových baterií. „Dodáváme i kabely pro řídicí systémy výtahů," uvedla Novohradská.

Marko vítá zprávu velmi vstřícně, protože lidi v Mikulově a obcích v okolí trápí vždy vyšší nezaměstnanost, než je například v Břeclavi. Rozdíl je až dvouprocentní a tamní mikroregion je na tom nejhůře v celém okrese.

„Pro Mikulovsko je to velké plus, dvě stě padesát až tři sta míst je hodně. Gebauer a Griller je tam jednoznačně největší zaměstnavatel," reagoval včera Marko.

Paradoxní situace

Práci by měli získat zejména manuálně pracující lidé. Požadavky jsou ale jasné: zručnost a trpělivost. „Bude to příležitost pro montážní dělníky, kteří u výrobních linek dají dohromady kabeláž," sdělil ředitel.

Oslovení představitelé obcí, které leží jen pár kilometrů od Mikulova, šanci pro nezaměstnané s povděkem kvitují.

„Každé nové místo je dobrou zprávou. Lidé od nás jezdili za prací do Mikulova odjakživa. I dnes jich tam pracuje spousta. Výhodou je, že máme s městem dobré spoje," liboval si například starosta Březí Petr Kern.

Podobně reagovala na zprávu první žena Bavor Hana Koňaříková. „Autobusy jezdí do Mikulova každou chvílí. Bez práce je u nás asi třicet lidí ze čtyř set obyvatel, takže každá taková zpráva je dobrá," zmínila starostka.

Je to paradox. Přestože Mikulovsko trápí vysoká nezaměstnanost, v minulosti dojížděli do společnosti Slováci. Firma hledala zaměstnance mezi místními komplikovaně.

„Začátky byly složité. Dříve museli akutně řešit zakázky a pracovní síla skutečně nebyla. Dnes je ale situace daleko jiná. Nezaměstnanosti je velká, takže lidé budou za prací rádi dojíždět. I z okolí Břeclavi, kde těch možností také není mnoho," oznámil Marko.

Nová výrobní hala má stát ještě letos. Firma Gebauer a Griller Kabeltechnik vznikla podle obchodního rejstříku v roce 1994. Výrobní aktivity v Česku vyvíjí od roku 1996. V Mikulově postavila první výrobní halu v roce 2001 a zaměstnává devět set padesát lidí.