Starosta František Smetana (KDU-ČSL) i zástupce investorské firmy Zdeněk Huták se ve vyjádřeních pro Břeclavský deník Rovnost nechali slyšet, že věří i v další spolupráci. „Schválená je zatím první etapa, kterou si udělají na svém pozemku. Možná se domluvíme na pokračování. Bavili jsme se o cestě teplovodu, kterým chtějí vést teplý vzduch z bioplynové stanice v Uherčicích. Domlouvali jsme se na věcném břemenu, protože má vést přes pozemky obce," sdělil velkoněmčický starosta Smetana.

Ten společně s kolegy ze zastupitelstva zasedne k jednání příští týden. Odklepnout by měli právě teplovod. Smetana to pokládá za první krok k etapě s pořadovým číslem dva. Agro Pálava čeká ještě jednání se soukromými vlastníky.

„Záleží na mzdě"

V první fázi vznikne podle zástupce společnosti Hutáka jeden velký skleník, obsadí plochu šesti hektarů. „Rozdělíme ho na dvě části, jednu osvětlíme, druhou nikoliv," poznamenal Huták.

Úvodní fyzické práce mají začít v březnu příštího roku. Pokud firma a městys nenarazí na nepřekonatelný problém, první rajče dozraje 
v lednu 2017. V původních záměrech plánovala Agro Pálava celkem osm skleníků a desítky nových pracovních míst.

Ředitel břeclavské pobočky Úřadu práce Lubomír Marko je přesvědčený, že zájem o pozice bude souviset s nabízenými podmínkami. Současná nezaměstnanost je totiž na minimu. „Pokud bude práce dobře ohodnocená, nevidím důvod, proč by ji lidé neměli vzít třeba místo dojíždění do Brna nebo směn. Problém může nastat, pokud půjde o minimální mzdy," řekl Marko s ohledem na aktuální situaci na trhu práce.

A dopravní obsluha skleníků? Vést má mimo ulice městyse. Jeho představitelé požadují, aby nákladní auta nejezdila přes obytné zóny. Zároveň s firmou jednají o další spolupráci. „V předběžné dohodě jsme se bavili, že nám na jejich pozemcích umožní vybudování cyklostezky. Jde o parcelu mezi Starovicemi a námi. Našli jsme vzájemný kompromis," zmínil starosta. Vznik skleníků se podle všeho obejde bez změny v územním plánu, což vedení městyse dříve považovalo za nezbytné.