Pěstitelským pálenicím začaly žně. Mnozí sadaři a zahrádkáři už přivezli své výpěstky, aby je přeměnili v lahodný mok. Letošní sezóna prý přeje hlavně meruňkám.

„Pocházím z Krumvíře, kde se vždycky pálilo načerno. Co jsem se přestěhoval do Týnce, nechávám si pálit ovoce pravidelně,“ řekl Stanislav Kudlička z Týnce. Jednu várku meruněk už do pálenice dal. Odvezl si jednadvacet litrů kořalky. „Na zahradě mám tři meruňky, v sadu dalších sto padesát. Co bych s tím jiného dělal?“ podivoval se Kudlička.

V hrušecké pálenici Zapo vypálili první meruňkovici už na konci července. Teď se nezastaví a „zkapalňují“ prakticky od rána do noci.

Majitelé podniku Josef Šmerák a Ladislav Tuček říkají, že k nim lidé vozí především meruňky, ale najdou se i tací, kteří přivezou k vypálení třeba jahody nebo černý rybíz. Výsledkem je pak lahodná jahodovice a rybízovice. To jsou ale spíše výjimky. „Největším hitem jsou stále meruňky,“ uvedl Šmerák.

Ty tvoří asi šedesát procent veškerého ovoce, které v Zapu zpracovávají. Každoročně vyprodukují asi dvacet tisíc litrů pálenky.

„Letos je méně jablek, ale naopak se oproti minulých letům urodilo více třešní a višní,“ uvedl Josef Šmerák, kterého teď s kolegou pálení kořalky zaměstnává na celý den.

Alkohol lze podle obou zkušených paličů vypálit z jakéhokoliv ovoce, které obsahuje cukr. „V našich podmínkách je to ovšem omezeno pouze na tuzemské výpěstky. Pálit ovoce přivážené ze zahraničí nesmíme. Měli jsme i nabídky na vypálení exotických druhů ovoce, ale museli jsme je odmítnout, abychom neměli problémy,“ řekl Šmerák.

Také pálenice v Moravském Žižkově má v těchto dnech program nabitý k prasknutí. „Pálíme meruňky a třešně, těch se letos urodilo požehnaně. Se švestkami je to ale horší,“ posteskl si majitel pálenice Zdeněk Maršálek.

Více v Břeclavském deníku 11. srpna