Na jihu Moravy nestoupají jen teploty, ale také mzdy na výplatních páskách. Podle v pondělí zveřejněných dat statistiků dostávají Jihomoravané měsíčně v průměru 25 857 korun hrubého. Dvě třetiny zaměstnanců přitom takovou částku na výplatních páskách nenajdou a vydělávají méně.

Analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara za růstem mezd vidí boj mezi firmami. „Začíná se naplno projevovat stav na trhu práce, který je charakteristický nedostatkem kvalitních zaměstnanců. Firmy se tak o ně začínají přetahovat, přičemž jasným motivačním prvkem je právě zvyšování mezd," uvedl Šimara.

Mzdy nerostou jen současným zaměstnancům, ale také v nabídkách pro ty nové. „Nejde jen o trend v Jihomoravském kraji, nárůst platů zaznamenáváme napříč celou republikou," řekla Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment.Pro zvětšení klikněte.

Podle ní jsou stejně jako ve zbytku republiky nejvíce poptávaní lidé s technickým vzděláním. „Programátor CNC strojů si může vydělat až čtyřicet tisíc korun měsíčně, strojní konstruktér až padesát tisíc," vyjmenovala Součková. Například u zmíněných konstruktérů je přitom v kraji průměrná mzda o sedm tisíc nižší.

Značné rozdíly jsou patrné také ve mzdách, které firmy nabízely loni. Například výrobní dělníky a operátory výroby firmy nabíraly za šestnáct tisíc hrubého, letos inzerují o šest tisíc více. Stejný nárůst zaznamenal také post obráběče kovů – z čtyřiadvaceti na třicet tisíc měsíčně.

Nejen technické vzdělání je mezi zaměstnavateli žádané. „V Jihomoravském kraji je velká poptávka po dělnících, ale také řidičích nákladní a autobusové dopravy," sdělila mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Rostoucí výplaty ale nejsou jen doménou těch nejlépe placených. „Výdělky rostou všem skupinám zaměstnanců také díky zvýšení minimální mzdy," uvedl ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí statistického úřadu Dalibor Holý. Především jde o ubytování, pohostinství a stravování, kde mzdy rostly o sedm procent.

V meziročním srovnání byly výplatní pásky Jihomoravanů v průměru bohatší o 5,9 procent, tedy o takřka patnáct set korun. V celorepublikovém srovnání přitom mzdy rostly jen o 3,9 procent. „V Jihomoravském kraji je vyšší růst především z toho důvodu, že zde působí nadnárodní společnosti z technologického segmentu, kde je již delší dobu cítit boj o zaměstnance," zdůvodnil růst analytik Šimara.

Nejvyšší platy berou lidé tradičně v Praze. „Platí, že ve velkých městech jsou vyšší mzdy a životní náklady než jinde. Brno je sice druhé největší město v republice, ale Prahu v platech nikdy nepředežene. Velké společnosti a instituce totiž budou vždy sídlit tam," myslí si ekonomický expert z Masarykovy univerzity Martin Slanicay.