Podobnost názvu piva s vínem z odrůdy Sauvignon není čistě náhodná. „Ve spolupráci s firmou Ampelos a Výzkumným ústavem pivovarským jsme uvařili speciální, svrchně kvašené pivo. Jde typově o ALE (pivo ze skupiny schvrchně kvašených piv, pozn. red.), se silnou ovocnou charakteristikou. Pivo je ještě ozvláštněno chmelem, jehož aroma připomíná Sauvignon blanc,“ uvedl ředitel Znojemského městského pivovaru Miroslav Harašta.

Ampelos a výzkumný ústav lokalizovali vinnou kvasinku, specifickou výhradně pro oblast Znojemska a jeho vinice. „Jde o originální kmen vinařských kvasinek, který je patentovaný ústavem. Tento experiment je již nyní pozorně sledovaný odbornou veřejností. Jsme rádi, že se do praxe dostává aplikovaný výzkum právě ve Znojmě,“ konstatoval ředitel výzkumného ústavu Karel Kosař, který v tomto týdnu se zástupci pivovaru a společnosti Ampelos nové pivo představil.

V Brně otevřel nový minipivovar Moravia. Je už desátý v Brně.
Desátý minipivovar v Brně je Moravia. Vaří piva Jošt, Petrov a Rathaus

Na novinku v sortimentu piv se těší milovník dobrého piva Ivan Andel. „Rád objevuji nové chutě i co se piva týče. O Sauvignu jsem ještě neslyšel, ale určitě si na něj s přáteli zajdu,“ svěřil se známý znojemský projektant Andel.

Podle Lukáše Kiliána ze společnosti Ampelos je novinka přirozeným výsledkem práce šlechtitelské stanice. „Přišli jsme na to, že kvasinka, kterou jsme primárně selektovali pro nás a výrobu našeho vína, se hodí i pro vaření piva. Sauvign je tedy ryze znojemským produktem,“ dodal Kilián.

Cech vinařů Vrbovec pořádal vinobraní. Vinaři slavnostně pomleli letošní poslední hrozny a uložili hroznového kozla na zimu.
Vinaři poprosili svatého Urbana o požehnání a pomleli poslední hrozny