Na jihu Moravy se objevilo několik nových minimlékáren zejména na Blanensku. Ty existující pro změnu hlásí nárůsty prodeje. „Za tento rok jsme prodali minimálně dvojnásobek toho co loni,“ srovnával třeba Vratislav Zdrubecký z farmy Amálka v Karolíně na Blanensku

Lidí, kteří si místo vakuované cihly ze supermarketu chtějí dát raději sýr od nedaleko žijící krávy, kozy či ovce, podle všeho přibývá. „Jezdím si pro sýr a jogurty do mlékárny v Seči. Nemají tam o tolik dráž a sýry jsou opravdu výborné. Taky rád podpořím místní ekonomiku,“ prohlásil například student Daniel Kozel z Brna.

Takto ve studii vypadá silniční most na Staré Blansko.
Další zpoždění: most na Staré Blansko musí být vyšší, zmizí z něj jedna podpěra

O boomu minimlékáren
Podle webu Státní veterinární správy se počet minimlékáren v České republice za posledních pět let téměř ztrojnásobil.
Jen na Blanensku existují minimálně čtyři.
Například minimlékárnav Senetářově vznikla teprve letos v dubnu.

Malí producenti se snaží zákazníky nalákat i na originální recepty. Farma Amálka například připravuje pařený sýr, který pak griluje. „Jezdíme občas se stánky i na různé akce, jako jsou třeba husí slavnosti nebo farmářské trhy. Někde prodáváme sýry čerstvé, jinde je na místě grilujeme,“ popsal Zdrubecký z Amálky.

Minimlékárny jsou často úspěšné dokonce i za hranicemi svých okresů. „Mám ohlasy i z Brna. Překvapilo mě, jaká je tam po mých sýrech poptávka,“ potvrdila Petra Kuncová z mlékárny v Senetářově.

Přesto však vidí největší výhodu v osobním kontaktu. „Lidé si přijdou poklábosit, a to nejen o sýru. Odejdou pak s tím, že mají mléko nebo jogurt od někoho, koho znají,“ všimla si Kuncová.

JAKUB SEKANINA

Ilustrační foto
Drogy za volantem? Lidé volají po přísnějších trestech