„Nejrannější třešně se urodily velice malé kvůli výkyvům počasí v zimě. Další várka už byla trochu lepší a ta část úrody, která ještě dozrává na stromech, je už krásně velká a chutná. Už jsme to vůbec nečekali,“ uvedla majitelka sadů u Podivína Anna Erbanová.
Podle jejích slov je ale letošní sklizeň o mnoho menší než v minulých letech. „Nedá se to srovnat. Loni bylo třešní daleko víc. Ty první letos skoro všechny pomrzly,“ ukázala Erbanová.
Přestože letošní sezóna třešním zrovna nepřeje, i tak mají sadaři problémy s jejich odbytem. „Sad jsem dostala v restituci na začátku devadesátých let. To nebyl problém třešně prodat. Teď už je to horší. Supermarkety je v nabídce nemají, a když, tak jen z dovozu. Musím je prodávat přímo trhovcům, kteří si sem pro ně jezdí,“ postěžovala si sadařka.
Dřív třešně od sadařů vykupovalo podivínské Hamé. „Vyráběli jsme z nich kompoty, ale teď už je dlouhou dobu neděláme. Džemy a marmelády z třešní nejdou na odbyt, lidé už nechtějí kupovat ani višňové. Vůbec se nám to nevyplatí,“ řekla Dana Křemková z oddělení výkupu firmy Hamé.
V sadu Anny Erbanové trhá třešně celá její rodina i známí. Majitelka tak chce předejít placení drahých pracovních sil. „Jezdím sem pomáhat, kdy se dá. Už v tom mám praxi, trhání mi jde od ruky,“ popsal jedenasedmdesátiletý Jan Švec, který právě vysypával plný koš rudých peckovic.
To Moravská Agra jako každoročně ve svých sadech zaměstnává brigádníky, kteří se o sklizeň postarají. „Dnes nás přijelo čtyřiadvacet. Ještě nikdy jsem tady nebyla, ale zatím jsem spokojená. Je to příležitost, jak si můžu přivydělat. U nás na Slovensku takových prací mnoho není,“ pochvalovala si brigádu Antonie Dychová z Holíče, která do Podivína přijela s celou rodinou.