Tak vysoké teploty nepomohou nikomu. Snad s výjimkou vinohradů. S těmito obavami ještě v pátek obhlížel ředitel okresní agrární komory Ladislav Sečkář tropickými horky rozpálené zelené plochy Břeclavska. Obavy měl zejména o úrodu kukuřice.

„Opravdu nevím, co po tomto extrémně horkém týdnu udělají kukuřice. Pokud nezačne co nejdříve pršet, může dojít k zasychání. Je to mléčné, klásky by zaschly a už nedozrály. To je největší nebezpečí,“ svěřil se před víkendem se svými obavami Sečkář.

Ze sobotního deště spojeného s ochlazením proto musel mít velkou radost. I když kukuřice i tak na letošní podivné léto doplatí. „Klásky jsou už dnes kratší, takže výnosy budou nižší. Je to důsledek sucha v průběhu celých prázdnin, vlastně už od června,“ vysvětlil.

„Jaké budou dopady deseti dnů tropů, to zatím netušíme. Kukuřice by si měla i s takto extrémním počasím poradit, ale je pravda, že taková horka jsme tady v závěru srpna ještě neměli. Určité nebezpečí existuje,“ připustil předseda představenstva společnosti Zepro Přítluky Antonín Homola.

Tato zemědělská firma pěstuje letos kukuřici na čtrnácti stech hektarech. „Pokud dojde k zaschnutí klasu, pak už další vývoj počasí na jeho vývoj valný vliv mít nebude. Ale snad tropy končí a rostliny projeví nějakou životaschopnost. Zajíci se vždycky sčítají až po honu,“ nechtěl Homola v závěru minulého týdne dělat předčasné závěry.

„Myslím si, že ani vinohradům pětatřicítky moc nepomáhají. I když neříkám, že by přímo ubližovaly. Je to lepší, než aby bylo vlhko a chladno. Ale i při těchto extra vysokých teplotách hrozí určitá nebezpečí,“ překvapil v pátek velkopavlovický vinař Radomil Baloun.

Hrozí úpal

A přidal i konkrétní hrozby. „Vinohrad i bobule mohou v tak extrémním horku vysychat, hroznům navíc hrozí úpal. Někde může docházet také k zasychání třapin. Je důležité, aby byl dostatečný přírůstek mladých zelených listů. Jestliže není, může to negativně ovlivnit tvorbu cukru,“ uvedl.

Ani po víkendovém ochlazení ale ještě vinohradníci nemají vyhráno. „Největším nebezpečím jsou teď silné bouřky a krupobití. Vinohrady se odlisťují, hrozny jsou odkryté, zejména kroupy by proto mohly způsobit velké škody a problémy,“ nastínil Sečkář hrozící černý scénář.

Podle Balouna se zatím úroda hroznů ve vinicích jeví velmi dobře. „Vypadá to, že by po loňské mizérii mohla přijít jedna z pěkných úrod. Nadprůměrných,“ vyjádřil se s tím, že i cukry jsou slušné. Hrozny nejrozšířenějších bílých i červených odrůd z Balounových vinic ukázaly koncem minulého týdne při měření cukrů třináct až patnáct stupňů normovaného moštoměru. Rané odrůdy jako Irsai Oliver už se dokonce někde dostávají do kategorie přívlastkových vín.

„Teď by bylo ideální, kdyby se teploty přes den až do konce září pohybovaly kolem pětadvaceti stupňů. A jednou týdně večer ať zaprší, tak patnáct milimetrů,“ přeje si velkopavlovic­ký vinař.