Majitelé Slováckého sklepa v Němčičkách chtěli turistům ukázat, že mají kvalitní vinný sklep na vysoké úrovni. Požádali proto o udělení certifikátu kvality služeb. Uspěli. Stejně jako dalších šestatřicet podnikatelů, který přihlásili svá zařízení do druhé kola certifikace vinařské turistiky.

„Neslibujeme si od toho zdvojnásobení návštěvnosti, ale je to určitá informace pro zákazníka, že u nás nedostane špatné služby,“ vylíčil Lukáš Stávek ze Slováckého sklepa.

Jak říká, pro certifikaci muselo jejich sklep splňovat potřebná kritéria. „To nebyl až takový problém, protože jsme splňovali veškeré náležitosti, které jsme měli splňovat,“ poznamenal Stávek.

„Cílem certifikace je vybrat z nynější rozsáhlé databáze vinařství, vinných sklepů a vinoték ve vinařských oblastech subjekty, které splňují a garantují přísně požadované standardy,“ vysvětlil projektový manažer Národního vinařského centra Valtice Petr Gondáš.

Čtěte také seriál VINAŘI POD LUPOU

Ve druhém kole projektu vyhovělo parametrům certifikace vinařské turistiky čtyřiapadesát zařízení. Celkem se jich v České republice může touto nálepkou chlubit už 159.

„Každý certifikované zařízení za loňský rok potvrdilo nárůst návštěvnosti. Některé dokonce o třicet procent,“ podotkl Gondáš.

V průběhu roku podle něj samozřejmě dochází na základě podnětů k určitým úpravám kritérií certifikace. „Byla tady například paní z vinotéky, že mimo sezónu musí nabízet jistý počet vín k okamžitému napití z láhve. Pro ně je to neekonomické. Na schůzce budeme probírat, jestli to kritérium ponecháme, nebo ho zrušíme,“ vylíčil pracovník Národního vinařského centra.

Na letošní léto se už ozvalo dalších deset zájemců, kteří chtějí získat lejstro vinařské kvality. „Domluvili jsme se, že tento projekt zatím nebudeme zastavovat. Až by to překročilo nějakou mez, pro kterou by to nemělo smysl, pak bychom buď museli zpřísnit kritéria, nebo projekt uzavřít,“ vysvětlil Gondáš.

Některé podnikatele komisaři navštívili několikrát, protože měli zájem o certifikát ve více než jedné kategorii. Například Vinařství Kovacs, které má certifikované vinařství, vinný sklep, vinařské ubytování a vinařskou restauraci. Chybí mu jen vinotéka.

Břeclavský sommelier Libor Nazarčuk má certifikáty vyvěšené ve čtyřech svých vinotékách. „Dvě mají dva certifikáty – v Břeclavi a Lednici. Tam máme i certifikát na sklepy,“ pochlubil se sommelier.