Kam se psem? Touto otázkou se v době dovolených zabývá spousta majitelů psů. Ne každý má možnost nechat zvíře u rodiny či přátel. Proto začaly vznikat hotely pro zvířata, které kromě ubytování nabízejí i řadu dalších služeb. Zájem o ně je také na jižní Moravě velký.

Vyhovět všem zájemcům nemůže ani Petr Karlík, který provozuje psí hotel na okraji Dubňan na Hodonínsku, mimo městskou zástavbu. Je schopný ubytovat maximálně deset psů, a to v kotcích uvnitř objektu nebo venku. „Psi, kteří se k nám vrací pravidelně, se tu chovají jako doma. Někteří si zvykají den, než zjistí, jak to tady chodí. Ale jsou i výjimky, co se chovají jako odložená milenka,“ srovnával s úsměvem Karlík.

Singletrail. Ilustrační foto.
Singletraily nabízí požitek z rychlosti. Propadlo jim už padesát tisíc nadšenců

Venčit se a pobíhat mohou podle něj psi „na volno“ v celém areálu nejméně čtyřikrát denně. Jak dodal, někteří zájemci si u něj prázdninový pobyt svých psů rezervují už v dubnu.

Kolik stojí pobyt
Psí hotel Dubňany
· Cena za den pobytu psa je 150 Kč za každý i započatý den.
· V zimním období činí částka 160 Kč/den.
· Cena za podávanou stravu je stejná, jako za kterou byla nakoupená.

Psí hotel Safira
· 200 Kč/den, při dlouhodobém pobytu se cena snižuje.
· Hlídání kamerovým systémem 350Kč/den.
· S příplatkem 50% je nutné počítat u štěněte a problémového psa.

V Jezeřanech-Maršovicích na Znojemsku nabízí hlídání zvířat kamerovým systémem hotel pro psy Safira. „Jsme jediní v okolí, kdo tuto službu nabízí, a setkáváme se s velkým zájmem. Přes prázdniny je obsazeno všech jedenáct míst. Průměrná doba ubytování je týden, ale máme i dlouhodobější klientelu, “ uvedla majitelka hotelu Vanessa Kuzmová.

Jak zmínila, dvakrát denně chodí se psy na procházky do okolních lesů a nekonfliktní svěřenci mohou celý den běhat volně po areálu. "Zabýváme se i výcvikem. Momentálně pracujeme na psím salonu, čímž rozšíříme nabídku služeb o úpravu jejich zevnějšku, “ podotkla Kuzmová.

Využít služeb hotelu mohou kromě majitelů psů i chovatelé fretek, činčil, želv, malých ptáků, morčat, křečků či myší.

S ubytováním v Jezeřanech-Maršovicích má výborné zkušenosti majitelka bernského salašnického psa Apolla Soňa Sedláková. „Náš jediný požadavek byl volný výběh, ale vím, že majitelka pro něj udělala mnohem víc. Služby byly nadstandardní. Myslím si, že byl snad šťastnější než doma. Ještě jsme dostali při vyzvedávání výslužku v podobě kostiček,“ chválila Sedláková.

Do hotelu by naopak své dvě feny bischona frise nedala chovatelka Miriam Hošová. „Služby hotelu jsem nikdy nevyužila, ale od známých jsem se nedozvěděla hezké reference. Jistě záleží na výběru hotelu, ale raději využívám hlídání chovatelky, od které jsme si fenku pořídili. Vím, že se jim tam dostane té nejlepší péče,“ sdělila Hošová.

Na Hodonínsku fungují psí hotely také ve Svatobořicích-Mistříně a v Hodoníně, na Znojemsku v Suchohrdlech u Miroslavi a na Břeclavsku pak v Bulharech.

Pes, kterého chce majitel „odložit“ do hotelu, musí mít očkovací průkaz s platným očkováním. Naopak nesmí mít blechy a klíšťata. Provozovatelé zařízení doporučují přivézt pelíšek, hračky a pamlsky, aby si zvíře co nejlépe a nejrychleji zvyklo. „Do hotelu by nemělo být umístěné zvíře, které trpí infekčním onemocnění, není očkované a odčervené. Nebo zvíře, u něhož majitel ví, že situaci nezvládne,“ upozornila veterinářka Martina Chromá.

Kdo se nakonec rozhodne vzít psa na dovolenou, musí ho na to připravit. „Negativy mohou být dlouhá cesta a stále se zvyšující počet exotických onemocnění přenášených například klíšťaty a komáry “ upozornila kyjovská zvěrolékařka Markéta Valihrachová.

Ilustrační foto.
Letní úrazy hrozí ve vodě i na trampolíně. Nejčastěji se děti zraní při sportu

Pozor na reference, radí veterinářka

Kyjov - Veterinářka Martina Chromá z kyjovké veterinární výjezdové služby psí hotely chválí, ale zároveň upozorňuje na možná rizika. „Nevýhodou je větší riziko přenosu parazitů či infekčních onemocnění,“ říká.

Jaký máte názor na psí hotely?

Psí hotely jsou rozhodně užitečná věc. Hotel bych vybírala na základě osobního setkání s majiteli a prohlídky prostředí, kde pes bude pobývat. A dále podle referencí.

Jaké jsou výhody a nevýhody umístění psa do hotelu?

Výhodou je, že o psa bude postaráno po celou dobu odloučení majitele zkušeným personálem. Nevýhodou je větší riziko přenosu parazitů či infekčních onemocnění, jak je tomu vždy, když je větší koncentrace zvířat na menším prostoru. Jako třeba i na výstavách a podobně.

Na co si dát pozor při výběru?

Na špatné reference od předešlých klientů.

Ilustrační foto.
Nová stavební místa? Zájem předčí nabídku

Jaký má pobyt vliv na psychiku zvířete?

To je individuální. Záleží na konkrétním jedinci. Co pro jednoho psa může být stresová záležitost, pro druhého je naopak vítaným zpestřením. Zde by to měl správně posoudit majitel, protože jen on svého psa zná nejlépe.

KATEŘINA HELEŠICOVÁ