Základem kvalitní úrody je podle něj správně zvolené množství hroznů na keři. V jeho vinohradech nezůstává skoro na žádném více než jeden kilogram plodů. „S probírkou jsme začali v polovině července. Dá se říct, že jsme ji prováděli i dříve, při zelených pracích. Na keři necháváme šest oček na jeden tažeň,“ uvedl Martin Valihrach, synovec zkušeného vinaře.

Probírka se dělá kvůli dosažení co možná nejlepší kvality hroznů. Prakticky všechna vína, která Vinařství Josefa Valihracha vyprodukuje, jsou pak označena jako přívlastková. Méně plodů na keři má i další výhody. Jednou z nich je i větší odolnost vůči různým chorobám. V neposlední řadě má pravidelné probírání hroznů vliv i na patřičné vyzrávání dřeva.

Pěstování vinné révy, to nejsou jen příjemné zprávy, nese s sebou i rizika. Co letos krumvířského vinaře trápí, je každoroční evergreen – špačci. Nocují v nedalekém mokřadu a přes den nadělají pořádnou paseku. Sežerou, na co přijdou. Podle Valihracha jsou tak drzí, že i když se po vyřízení všech povolení vystřelí do hejna, není to řešení. Za půl hodiny jsou prý zpátky. Ve vinici už stačili poněkud probrat rannou odrůdu Irsai Oliver, a to i přesto, že se kolem ozývají v pravidelných intervalech rány ze vzduchových děl.

Další ohrožení úrody znamená úžeh, který už letos po mnoha velmi teplých a slunečných dnech překvapil mnoho vinařů. „Pokud to bude nutné, budeme muset nakoupit zaklapovací sítě, které se před lety osvědčily v Argentině,“ řekl majitel krumvířského vinařství, který pěstuje pouze vlastní suroviny, a to na téměř patnáctihektarové ploše vinohradů. „Většina z vinohradů jsou mladé, některé začnou letos plodit poprvé. Panenská úroda bude z asi dvou hektarů,“ řekl Martin Valihrach, který je svému strýci při podnikání maximálně nápomocen.

Josef Valihrach jde s dobou a pěstuje novější odrůdy révy vinné, jako je Merlot či Cabernet Moravia. Ve vinohradech má kolem dvou desítek odrůd, ovšem třeba dříve hodně vídané müllerky už pěstuje mnohem méně.