Horké a suché počasí, které trvá už od května, není každému zrovna příjemné. Hlavně zemědělci nejsou zrovna nadšení, protože plodinám chybí potřebná vláha. Nicméně vinné révě, která díky svým hlubokým kořenům k vodě dosáhne, slunce a teplo prospívá natolik, že vinaři už spekulují nad možností opravdu vydařeného ročníku.

„Vypadá to opravdu nadějně, i když je třeba vzít v úvahu, že počasí se může kdykoliv změnit. Zatím ale vinohradům přeje. Navíc tento rok má vegetace náskok, protože je už teplo od dubna,“ pochvaloval si jarní tropy vinař Josef Mráz ze Staré Břeclavi.

Nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje růst a kvalitu, je v případě vinné révy právě podnebí. Réva neposkytuje hrozny vhodné na výrobu vína, je-li průměrná roční teplota nižší než deset stupňů Celsia, což ale tento rok určitě nehrozí.

„Počasí je vážně dobré. Dokonce přišla i vláha. Uškodit by mohly už jen nemoci a případní škůdci. Taky by nebyly dobré kroupy nebo chladnější a deštivý konec léta,“ varuje před předčasným optimismem Petr Marcinčák z mikulovského vinařství, které nese jeho jméno. Silné deště totiž mohou způsobit praskání bobulí a následnou infekci houbami.

Také ředitel břeclavské Okresní agrární komory Ladislav Sečkář by nerad dělal předčasné závěry. „Je pravda, že vinná réva dobře odkvetla a počasí nám zatím přeje, ale o úrodě se zatím ještě mluvit nedá,“ kroutil hlavou nad zprávami o ročníku století.

„Na vinnou révu působí horké a suché počasí dobře, protože má hluboké kořeny. Vegetace je navíc uspíšena o dva až tři týdny, takže se zřejmě bude sbírat dřív. Problémy ale mohou nastat s mladými keříky, protože ty ještě tak hluboké kořeny nemají. Těžko se jim bude ze země čerpat vláha,“ upozornil na hrozící nebezpečí, které by mohlo pro některé vinohradníky znamenat nemalé ztráty, tajemník Svazu vinařů České republiky Martin Půček.