Vinobraní je v plném proudu. Vinaři bývají v této době zdrženliví na úsudky, jak kvalitní ročník je čeká. Říkají: Hodnotit se má, až bude veškerá úroda ve sklepě. Někteří už se přesto radují. Pokud totiž ještě pár týdnů vydrží slunečné počasí, čeká vinohradníky a vinaře co do kvality vín velmi dobrý ročník, ovšem na úkor menšího množství hroznů.

„Zdá se mi, že to letos bude velmi slušný ročník. Co jsem se ptal vinařů, tak už někteří sklízejí muškáty a müllerky, které jsou na hraně pozdního sběru, okolo jednadvaceti stupňů,“ poukázal hlavní sommelier Národního vinařského centra se sídlem ve Valticích Marek Babisz.

„Kvalita je nesporně lepší než loňská,“ poznamenal mikulovský vinař Petr Marcinčák, který se před rokem rozhodl přejít na biovinařství. Ve vinicích před pár dny začal se sběrem odrůdy Veltlínské červené rané. „Má nějakých jednadvacet a půl stupně. Dělám i další zkoušky, třeba vlašáky mají přes dvacet stupňů a vypadají nádherně,“ raduje se z dobré úrody.

To vinař z Podluží, Jiří Fila z Moravské Nové Vsi, ještě nechce vynášet závěrečné soudy, aby snad něco nezakřikl. Rovněž vnímá, že úroda bude v porovnání s loňskou nižší. „Díky tomu, že bude menší sklizeň, by hrozny mohly být více koncentrované a pak i víno lepší. Zatím jsem ale zdrženlivý. To budeme vědět tak v polovině října, až bude vinobraní za námi,“ konstatoval Fila.

Kouzlo lichých let


Babisz zatím srovnává kvalitu letošních hroznů s ročníky 2005 a 2007. Jak říká, prospívá jim současné střídání teplých slunečných dnů a chladných nocí. „Je to dobré na tvorbu aromatických látek, odrůdy budou výraznější. Pokud vydrží i nadále pěkné počasí, bude dobrý rok na botritická vína,“ domnívá se zkušený sommelier.

„Co jsem si zjišťoval u analytiků, tak poměr kyseliny vinné a jablečné je v neprospěch vinné, to je jeden z důležitých ukazatelů. Pokud bude počasí, jaké je, tak se to velice rychle vyrovná. To znamená, že kyselina vinná, která je ve víně více žádoucí, bude v lepším poměru, než je tomu v současné době,“ podotkl Babisz.

Zprávy o dobré kvalitě hroznů nejen na Břeclavsku potvrzuje i tajemník Svazu vinařů České republiky Martin Půček. „Všichni hlásí, že je to super. Cukernatosti jsou vysoké a co se týče moštového složení, tak jsou i dobré kyseliny,“ zdůraznil Půček.

Letošní výnosy budou ovšem ve srovnání s loňským vinobraním nižší. Někde o deset, patnáct, v nejhorších případech až o třicet procent. Vinaři na Břeclavsku jsou na tom ovšem v tomto směru ještě relativně dobře. Na Znojemsku, kde kroupy řádily mnohem více, očekávají až o padesát procent nižší úrodu, u červených odrůd místy až o osmdesát procent.

Vinaři v břeclavském regionu měli letos ve svých vinicích minimální problémy s chorobami. Nižší výnosy padají na vrub takzvaného sprchávání, tedy chladnému a deštivému počasí v době dokvétání révy. Místy řádily také kroupy.