Nejednalo se však o ostrý zásah ale o cvičení. „Mělo mimo jiné za úkol procvičit činnosti spojené s hašením lesního porostu. Ověřovala se také spolupráce s rakouskými kolegy nebo činnosti štábu velitele zásahu,“ informoval o akci mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Dodal, že vzhledem k rozsáhlé ploše cvičeného zásahu, rozčlenili hasiči prostor do pěti sektorů. V každém nacvičovali jinou činnost. Hadicovou dálkovou dopravu vody, kyvadlovou dálkovou dopravu vody cisternami a hašení hořícího lesa. „Ve zbývajících dvou úsecích jednotky cvičily plnění závěsného vaku u vrtulníku a zabezpečení týlu, kde bylo seřadiště techniky,“ upřesnil Mikoška.

Hasiči čerpali při zásahu vodu z řeky Dyje a dopravovali ji několik stovek metrů hadicemi k přijíždějícím cisternám, které rozvážely vodu na požářiště. Rakouští hasiči byli nasazení v sektoru hašení a dálkové dopravy vody hadicemi. „Při cvičení vyjela do terénu také speciální cisternová stříkačka Titan, která je konstruována pro nasazení v prostředí s vysokou mírou ohrožení posádky či podvozku a ve složitých terénních podmínkách,“ doplnil zajímavost mluvčí jihomoravských hasičů.

Boří les se nachází za břeclavskou místní částí Poštorná ve směru na rakouskou obec Reintal. Jedná se o smíšený les, ve kterém se za druhé světové války nacházela továrna na výrobu munice. „Při frontových bojích v roce 1945 byla továrna zničena, a munice byla rozmetána po okolí. Do dnešního dne na místě asistují hasičské jednotky při odstraňování nalezené munice,“ poznamenal Mikoška. Cvičení skončilo o půl osmé večer.