Ruku k dílu přiložilo přes třicet dobrovolníků. Jedna skupina pracovala Na Valtické, druhá na Slovácké. „Sehnali jsme i pár sponzorských darů jako respirátory a rukavice,“ sdělil Machovský.

Zároveň potvrdil, že s pomocí oběma rodinám plánují pokračovat. „Můj byt funguje v současné době jako sběrné místo. Hromadí se hlavně oblečení,“ popsal Břeclavan.

Lidé však podle něj na facebooku Střípků radosti nabízejí i další věci – šatní skříně či vybavení kuchyně. Jedna z realitních firem poskytla do konce ledna dobrovolníkům zdarma skladovací prostory. Machovský založil také transparentní účet, kam mohou lidé posílat peníze. Se jménem i účelem, na co mají peníze jít.

Požár zničil byt na břeclavském sídlišti Slovácka. Foto: David Korda
Požár bytu na Slovácké: hasiči evakuovali dvanáct lidí

3miliony korun přesáhla škoda po dvou požárech minulý týden v Břeclavi. Hořelo v bytech na sídlišti Na Valtické a ve Slovácké ulici. Na vině byla v obou případech technická závada.

Rodinám, které postihl požár, pomůže penězi také město Břeclav. Zastupitelé na pondělním zasedání schválili dary ve výši sedmdesát a třicet tisíc korun. „Je to z naší strany gesto první pomoci, aby se rychle mohlo začít s nápravou škod. Budeme situaci sledovat a jsme v případě potřeby připraveni poskytnout další nutnou pomoc,“ uvedl starosta Pavel Dominik a poděkoval lidem, kteří pomohli s likvidací škod.

K požárům došlo minulý čtvrtek. Byt na sídlišti Slovácká oheň zcela zničil, Na Valtické vyhořela jedna místnost. V prvním případě hasiči evakuovali deset obyvatel, ve druhém dokonce třicet. Na Valtické vyšetřovatel předběžně vyčíslil škodu na půl milionu korun, na Slovácké na tři miliony. „Na Valtické se jednalo o technickou závadu na ledničce a na Slovácké o technickou závadu elektrozařízení v domácnosti,“ vyjmenoval příčiny vzniku požáru mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Požár chatky. Ilustrační foto.
Noční požár chatky: obyvatelé potřebovali náhradní bydlení