Pokropí zdevastovaný keř růží, který vzdoruje zkáze mezi popadanými žulovými kameny. Pietní místo, které místní uctívali s pečlivostí, se změnilo v pustotu. Žena ji zkouší vyfotit, třesou se jí přitom ruce. „Hrůza, nemohu o tom ani mluvit,“ snaží se skrýt nejistý hlas.

Vzhlíží vzhůru k obloze. „Navečer předpovídají zase bouřky. Kdo, ví, co nás ještě čeká,“ obává se žena.

Podobně reagují i další lidé v zasažených obcích. Poprvé v životě se setkali s tak ničivým živlem. Zůstává v nich strach a obavy. „Dřív jsme brečeli nad kroupy a mrazíky. Teď to leží komplet na zemi, někde mají vytrhané i sloupky. Sílu tornáda jsem si neuměl nikdy představit. Teď se ošíváme jen když vidíme mrak,“ ukazuje spoušť vinař pan Miroslav. Celé jméno sdělit nechtěl.

Odklízení následků tornáda v Mikulčicích v úterý odpoledne.
Účet tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku: k zemi půjde 115 domů, začíná bourání

Přestože jihomoravští záchranáři hned po zkáze vyslali do zasažených oblastí i psychology, musí své síly soustředit především na fyzická zranění. Ta přibývají s vysokým počtemí lidí na záchranných pracích. „V Moravské Nové Vsi stojí pražský Golem, ve kterém má dopoledne provizorní ordinaci místní lékař. Lidem totiž často chybí léky a ordinace jsou poničené. Po telefonu pak spolupracují i další doktoři, kteří mohou zasílat e-recepty,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

V Mikulčicích mají lidé k dispozici velkokapacitní vůz a záchranářskou posádku. Zdravotníci se nejčastěji setkávají s kolapsy z horka, bolestmi na hrudi či alergickými reakcemi. Úrazy nově ošetří trauma tým z Fakultní nemocnice Brno. „Lékař a sestra ošetří řezné rány, odřeniny, ale i podezření na zlomené končetiny,“ přiblížila mluvčí záchranářů.