Předchozí
1 z 5
Další

Pódium vyměnil za kuchyň. Hudebník Martin Müller z blanenské Dolní Lhoty vyrábí domácí paštiky.Zdroj: Deník/Jan Charvát

Ta totiž na podzim známého regionálního hudebníka a novináře málem semlela. Podobně jako masový strojek suroviny do jeho oblíbené pochoutky. „Při jarní vlně epidemie jsem si odpočinul. Doufal jsem, že je to jen na čas. Jenže na podzim se korona rozjela ve velkém, a já byl na odpis. Živé hraní skončilo ze dne na den na osm měsíců. V mých novinách výrazně ubylo inzerentů. Měl jsem kompenzace od státu a manželka by nás uživila, uskrovnili jsme se. Ale já potřebuji něco dělat. Měl jsem šílené deprese,“ vrací se o několik měsíců zpět Müller.

Pódium vyměnil za kuchyň. Hudebník Martin Müller z blanenské Dolní Lhoty vyrábí domácí paštiky.Zdroj: Deník/Jan Charvát

Podle svých slov zkoušel skládat hudbu, ale čím víc se snažil, tím to bylo horší. Vaření je jeho celoživotní hobby. V nouzi přemýšlel o práci v kuchyni na částečný úvazek, plný si v té době kvůli vydávání novin nemohl dovolit. Už ani sám neví, proč mu nakonec bleskl v hlavě nápad na výrobu domácích paštik. „Šel jsem do toho po hlavě. Zkoušel různé recepty a pomalu skládal vlastní postupy. První várky paštik šly do koše, než jsem někdy před Vánocemi vyladil čtyři druhy paštik. Ty jsem nabídl kamarádům, chutnaly jim. Mými specialitami jsem samozřejmě cpal i rodinu,“ popisuje s úsměvem začátky nového podnikání.

Pódium vyměnil za kuchyň. Hudebník Martin Müller z blanenské Dolní Lhoty vyrábí domácí paštiky.Zdroj: Deník/Jan Charvát

Nastudoval legislativu, vyřídil si potřebná povolení a sehnal prostory pro výrobu v hospůdce v blanenském sídlišti Zborovce. Od počátku sází na kvalitní suroviny. „Maso od řezníka okamžitě zpracovávám a neskladuji ho. Sázím na jednoduchost, v ní je síla. Maso, játra, sůl, pepř, cibule, česnek. Miluji hrubé zabijačkové paštiky, ze kterých vycházím. Snažím se vše dělat poctivě, jako bych vařil pro sebe. Bez éček. Tomu samozřejmě částečně odpovídá i cena. Nebojím se ale také experimentovat. Mám i paštiku se sušenými rajčaty. Velmi mi chutná paštika Kuře a máslo. Je z kuřecích jater a s máslem,“ říká muž.

Pódium vyměnil za kuchyň. Hudebník Martin Müller z blanenské Dolní Lhoty vyrábí domácí paštiky.Zdroj: Deník/Jan Charvát

V nabídce má dvanáct druhů výrobků. V drtivé většině paštik, ale sám si vyrábí také vepřové maso ve vlastní šťávě nebo francouzskou masovou pomazánku rillettes. Spolupracuje s online potravinovým obchodem Farmos, rozjel vlastní eshop Od Martina a paštiky začal také prodávat v Blansku na farmářských trzích. „Práce v kuchyni, plnění sklenic a zavařování je jedna věc. Pak ale musím sklenice polepit etiketami, zapnout počítač a vyřizovat objednávky plus další věci. Je to náročně. Denně tím strávím i patnáct hodin, ale strašně mě to baví,“ dodává Müller.

Pódium vyměnil za kuchyň. Hudebník Martin Müller z blanenské Dolní Lhoty vyrábí domácí paštiky.Zdroj: Deník/Jan Charvát

V hlavě má další plány. Chystá se do výroby utopenců a nakládaných sýrů. V budoucnu by chtěl zkusit i studenou kuchyni. „Po rozvolnění už zase začínáme hrát, ale gastronomii bych určitě opustit nechtěl. Úplně mě to pohltilo a je to pro mě výzva. Výrobců paštik a dalších lahůdek tu není mnoho a vidím v tom potenciál,“ uzavírá povídání.