Předchozí
1 z 11
Další

Priorita? Aby každé mělo výjimečnou chuť, říká Veverka a výrobkyně másel Zůbková

Už od mládí měla přezdívku Veverka. Tenkrát ještě netušila, jak trefná je. Třiatřicetiletá Veronika Zůbková z Mutěnic zasvěcuje svůj volný čas výrobě ořechových másel. Jejich produkci zvládá skloubit s mateřskou dovolenou. „Teď už se tomu jen směji, ale ještě před pár měsíci jsem coby novopečená maminka měla doslova co dělat sama se sebou. Když ale něco opravdu chcete, celý vesmír se spojí, abyste to mohli uskutečnit, jak by řekl Paulo Coelho,“ popisuje Veronika Zůbková.

Veronika Zůbková zasvěcuje svůj volný čas výrobě ořechových másel.Zdroj: archiv V. Zůbkové

Její prioritou je, aby každé máslo mělo výjimečnou a originální chuť. „Při nachucování jsem se snažila, aby každé máslo bylo zcela specifické a svou chutí nezaměnitelné s žádným jiným. Základ ořechových másel tvoří především mandle, kešu, lískové oříšky, pekany a nově i brazilské ořechy,“ vysvětluje. Do másel nikdy nepřidává arašídy a vlašské ořechy. Důvodem je náchylnost vlašských ořechů ke žluknutí a fakt, že arašídy nejsou ořechy, ale luštěniny.

Veronika Zůbková zasvěcuje svůj volný čas výrobě ořechových másel.Zdroj: archiv V. Zůbkové

Ořechová másla zatím vyrábí jen pro rodinu a známé. V budoucnu by se tomu však ráda věnovala naplno. Momentálně už má ozkoušených deset příchutí. „Momentálně mám ve své nabídce Pana Oříška, Kešukokošáčka, Čokolískáčka, Čokopekana, Kávovníčka, Kokomandláčka, Kešumaliňáčka, Čokohavajan, Karamelka a Čokokřupinka,“ vyjmenovává svou nabídka Zůbková.

Veronika Zůbková zasvěcuje svůj volný čas výrobě ořechových másel.Zdroj: archiv V. Zůbkové

Nebojí se ale ani experimentovat, a tak vyrobila Pana Kešumeruňku a na Velikonoce Pana Zelenáčka. Každý z panáčků má svůj originální grafický design. „Velké díky patří grafičce Tereze Šajnerové. Svými grafickými návrhy doslova každému ořechovému panáčkovi vdechla duši. Moc jí za to děkuji,“ říká.

Veronika Zůbková zasvěcuje svůj volný čas výrobě ořechových másel.Zdroj: archiv V. Zůbkové

Dříve znala ořechová másla pouze ze zahraničí, kde pobývala několik let. „V Česku mě udivilo, kolik lidí kolem mě vlastně ani neví, co to ořechové máslo je a že do živočišného produktu má opravdu hodně daleko,“ říká.

Veronika Zůbková zasvěcuje svůj volný čas výrobě ořechových másel.Zdroj: archiv V. Zůbkové

Přiznává, že výroba másel je časově i finančně náročná. „Aby vznikl kvalitní výstup v podobě ořechové dobroty, je nutné použít kvalitní vstup. Z toho důvodu se snažím používat nejkvalitnější bio suroviny s označením,“ říká.

Veronika Zůbková zasvěcuje svůj volný čas výrobě ořechových másel.Zdroj: archiv V. Zůbkové

Sama si vyrábí vanilkový extrakt z pravých madagascarských lusků, z olejů používá výhradně bio kokosový nebo bio bodlákový. Pro ovocná másla používá pouze mrazem sušená ovoce a z nedaleké pražírny pro změnu zase odebírá výběrovou arabiku, která je základem pro tolik oblíbeného Pana Kávovníčka.

Veronika Zůbková zasvěcuje svůj volný čas výrobě ořechových másel.Zdroj: archiv V. Zůbkové

Výrobní proces začíná pražením oříšků, díky kterému vynikne jejich chuť i vůně. „Po pražení následuje proces mixování, které máslům propůjčuje jemnou konzistenci a zcela specifickou chuť. Potom už nezbývá nic jiného, než ještě teplé máslo přelít do sklenice a obléct ho do ořechového kabátku,“ uvádí.

Veronika Zůbková zasvěcuje svůj volný čas výrobě ořechových másel.Zdroj: archiv V. Zůbkové

Podvědomě tušila už dávno, že by se chtěla věnovat oblasti zdravého životního stylu. „Jednoho dne mě napadla zajímavá myšlenka. Proč nespojit dohromady vše, co mám ráda. Moje myšlenky se tak upínaly na různé kombinace oříšků, horké čokolády, voňavé vanilky, pražené kávy, skořice nebo třeba lesního ovoce,“ popisuje.

Veronika Zůbková zasvěcuje svůj volný čas výrobě ořechových másel.Zdroj: archiv V. Zůbkové

S ořechovými másly začala tři měsíce po narození dcery Elenky. „Vyžaduje to větší míru plánování, vstřícného partnera a ochotné rodiče, kteří občas pohlídají dcerku. Taky ale velkou dávku motivace a nadšení pro to, co děláte. Když na oplátku dostanete pochvalu za výsledné dílo, tak víte, že to co děláte, má opravdu smysl,“ říká s úsměvem.

Veronika Zůbková zasvěcuje svůj volný čas výrobě ořechových másel.Zdroj: archiv V. Zůbkové

Rodina ji v jejím koníčku pomáhá a vychází vstříc. Její odměnou za náročnou práci jsou tak spokojená břicha členů její rodiny. „Jsem člověk, který se ne zrovna moc často chválí. Na druhou stranu si ale myslím, že podle neustále se hromadících prázdných skleniček v ledničce asi trošku mé rodině chutná. Patří jim mé velké díky. Nebýt jich, tak by se realita ze snu tvořila o dost hůř,“ dodává Zůbková.

Veronika Zůbková zasvěcuje svůj volný čas výrobě ořechových másel.Zdroj: archiv V. Zůbkové