Dělají pořadatelé této výstavy vše pro to, aby tomu tak bylo? Není ten lesk „vinařského Wimbledonu“, jak je některými tato akce nazývána, už přece jenom trochu zašlý?

Naši vinaři tuto akci jako nejprestižnější určitě vnímají. Vyberou svá nejlepší vína, na jejich hodnocení se sejdou desítky degustátorů, zasednou v moderních degustačních prostorech Salonu vín a několik dnů za ideálních podmínek posuzují všechna dodaná vína a bodovým ohodnocením vyberou ta nejlepší. Mají však vhodné podmínky pro degustaci těchto vín i návštěvníci, amatéři či profesionálové v zámecké jízdárně?

Pravidelně navštěvuji s přáteli tuto akci v pátek odpoledne až podvečer a můj názor je, že úroveň veřejné degustace na této akci ne že nestoupá, ale řekl bych, že v konkurenci různých výstav vín možná i klesá. A dle různých hlasů není asi ojedinělý.

První, co vás přivítá, je závan vzduchu z WC hned vedle vchodu. S tím se asi moc dělat nedá. Hned v prvním pohárku (a několika dalších) je však cítit krásná vůně smažených jater, kolem kterých také procházíte. Ta na degustaci nepatří!

Zkuste si představit, co by řekli degustátoři, kdybyste jim v Národním salonu vín při hodnocení vín smažili játra. Ale pojďme dál.

Kolem osmnácté hodiny se povětšinou u většiny odrůd probíráte plejádou vín umístěných cca od desátého místa a výše, výjimečně narazíte u některých odrůd na vína lépe hodnocená. Koho zajímají vína, byť jsou také dobrá, která končí v poli poražených. Nebylo by fér, aby vína, jež dostanou medaili či diplom, byla k „mání“ po celou dobu přehlídky? Dá se to přece již ošetřit propozicemi a statutem výstavy, aby byl na degustaci dostatek vín s oceněním.

Ani boxy, v nichž jsou nabízená vína nalévána (ne vždy příjemnou a ochotnou obsluhou), nejsou poslední moderna a zasloužily by si určitou rekonstrukci či inovaci. Vždyť dnes i obyčejná oblastní výstava vín má i několik chladicích pultů pro udržení optimální teploty během degustace. A rozpis odrůd vín nalévaných v jednotlivých boxech vnímám jako chaotický a dodnes je mi záhadou.

Snad ještě poslední výtka. V dnešní snad moderní době požadovat za ten či onen vzorek jeden, dva nebo čtyři bločky mi připadá už nevhodné a celkem mne to i irituje. Přivítal bych určitě změnit formu úhrady za degustaci. Vše by se zjednodušilo a možná i zrychlilo.

Je-li možnost získat ve Valticích ocenění pro vinaře stejný úspěch jako pro tenistu úspěch na Wimbledonu, měli by si to pořadatelé uvědomit a začít pro to něco konat.

Dlouhodobě nestačí žít z toho, že mají nejstarší a největší výstavu vín v České republice. Vždyť mají k dispozici zázemí a objekty jednoho z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších zámeckých areálů u nás. Jen se snažit toho vhodně využít.

Podle pořadatelů akci během dvou dnů navštíví přes šest tisíc návštěvníků a každý si umí spočítat, že za vybrané vstupné by mohli každoročně mnoho zlepšit.

Vezmeme-li opět příměr k tenisu, podle jejich vzoru by pak totiž špičkoví tenisté jezdili do Wimbledonu hrát na seschlou trávu, diváci by seděli na oprýskaných sedačkách a pojídali ne příliš zralé jahody. A prestiž by asi utrpěla a byla tatam.

Jak vinařští profesionálové, tak i ostatní návštěvníci všech příštích Valtických vinných trhů všechny pozitivní změny určitě ocení. A Valtice se pak právem budou moci honosit jak přídomkem Hlavní město vína, tak také jako místo konání nejprestižnější výstavy vín v České republice.

Přeji pořadatelům v jejich práci mnoho zdaru.

Milan Bartošík
Autor je vinař z Velkých Bílovic