„Terénní odlehčovací služba nabízí rodičům příležitost, aby si odpočinuli od náročné péče. Sociální pracovník přispívá také k lepší orientaci se v problematice. Pomáhá například i ve správním řízení s úřady. Rodiče tím mají více prostoru na odpočinek, na rozvoj manželského vztahu a na činorodé trávení času s ostatními potomky,“ řekla zakladatelka pro tisk autorka myšlenka Radka Vernerová.

POMOCNÁ RUKA MĚSTA

Málokdo si uvědomuje, že péče o těžce nemocné dítě je prací na 24 hodin každý den bez ohledu na osobní život rodičů a sourozenců. V důsledku možnosti svěřit dítě do rukou pečovatelské služby bude rodič žít jistý čas bez zatěžujících povinnosti a věnovat vzácný čas fungování rodiny, udržení manželského vztahu nebo do opomíjených sourozenců nemocného.

„Srdcem našeho projektu je domov. Útočiště, klidné a přátelské zázemí pro pa-cienty a jejich rodiny. Najít vhodný pozemek a vybudovat na něm areál hospice ne-ní jednoduché. Nákladné je i vybavení a provoz zařízení,“ uvedla Radka Vernerová. Z tohoto důvodu přihlásila „Dům pro Julii“ do programu společnosti Tesco „Vy rozhodujete, my pomáháme“.

PŘIDEJTE SE I VY

Jeho podstatou je pomoc místním neziskovým a příspěvkovým organizacím. Akce probíhá do 17. února ve všech prodejnách sítě Tesco. Zákazníci dostávají za nákup speciální žeton, jehož vhozením do urny hlasují pro daný projekt.

Letošní ročník je pátý v pořadí. Jako vizitku popularity tohoto programu uveďme, že počet vhozených žetonů jde každoročně do milionů. Celostátně čeká na vítěze více než pět milionů korun. (fk) 

Více informací najdete na internetových adresách www.itesco.cz/pomahame a www.dumprojulii.com.