Pětadvacetitisícové město Břeclav je přirozeným centrem regionu s bohatou historií, jehož počátky sahají do 11. století. Jeho největší růst se váže k období po příjezdu prvního vlaku na české území před 176 lety. Železnice je významnou součástí našeho města i dnes, kdy je břeclavský uzel důležitou křižovatkou, přes kterou proudí velké množství nákladu a kterou do Břeclavi přijíždí velké množství návštěvníků. Stejně tak tomu je přes dálnici D2, která Břeclav spojuje s blízkými velkými městy Brnem a Bratislavou. Rychlé silniční spojení se stejně blízkou Vídní pak začíná nedaleko od hranice. Strategická poloha Břeclavi je jednou z hlavních předností a příležitostí pro investory.

V Břeclavi již nyní působí velké množství živnostníků, malých a středních podnikatelů ve službách a výrobě, své výrobny zde má i několik velkých podniků především v chemickém průmyslu, s jejichž výrobky se v každodenním životě setkává každý z nás.

Jak se žije v Břeclavi.

Břeclav také nabízí velké nákupní možnosti, kterých využívají nejen místní občané, ale také zákazníci z širšího okolí, samozřejmostí je také široká nabídka jiných služeb a sídlo několika úřadů.

Důležitým a jistě i mnohem zajímavějším segmentem celého našeho regionu je cestovní ruch, který se stal důležitým zdrojem příjmů a možností pro podnikatele.

Jako největší město v okolí nabízí Břeclav zázemí a infrastrukturu pro návštěvníky, náležíme k nádhernému Lednicko-valtickému areálu a další atraktivní území se nacházejí v těsné blízkosti.

Břeclav samotná pak nabízí ubytovací a restaurační kapacity, pamětihodnosti jako zámeček Pohansko, poštorenský kostel, synagogu, Lichtenštejnský dům a další zajímavá místa i aktivity. Pro radnici je nejen podpora cestovního ruchu, ale i práce na celkovém zkvalitňování života v našem městě prioritou.

Jsem rád, že v tom máme podporu místních občanů a že se nám to společným úsilím postupně daří.

Ing. Pavel Dominik,
starosta Břeclavi

TIPY PRO NÁVŠTĚVU ZAJÍMAVÝCH MÍST V BŘECLAVI:Zámek v Břeclavi
je dominantou města a byl přebudován za vlády Lichtenštejnů do podoby umělé zříceniny. V roce 1945 se stal zámek majetkem československého státu, v dnešní době je ve správě města. Značně zchátralý objekt v současnosti prochází rozsáhlou rekonstrukcí.
Kostel sv. Václava
Na náměstí nelze přehlédnout moderní kostel sv. Václava, který byl vysvěcený v roce 1995. Stojí na místě původního barokního kostela, zničeného při bombardování v roce 1944.
Kostel Navštívení Panny Marie
V městské části Poštorná je zajímavostí kostel Navštívení Panny Marie, postavený z 200 druhů cihel, tvárnic a unikátních glazovaných střešních tašek. Kostel dal postavit kníže Jan II. z Lichtenštejna podle projektu lichtenštejnského dvorního architekta Karla Weinbrennera, který navrhl i veškeré zařízení interiéru kostela a sakristie.
Židovské památky
Židovské památky.Židovské památky v Břeclavi hřbitov s kaplí a domem hrobníka a synagoga rozhodně stojí za návštěvu. Synagoga byla postavená v roce 1868, v roce 1888 ji významný vídeňský architekt Max Fleischer renovoval v novorománském slohu a v interiéru použil maurských prvků. Dnes synagoga slouží ke kulturně-společenským účelům. Židovský hřbitov byl v Břeclavi založen pravděpodobně po polovině 17. století. Areál hřbitova, dokončený roku 1892 podle projektu vídeňského architekta Franze Neumanna, představuje typickou židovskou památku břeclavského regionu. K hřbitovu náleží dům hrobníka a obřadní síň. Hřbitov leží poblíž centra města u veslařského areálu.
Lichtenštejnský dům
V Lichtenštejnském domě je k vidění stálá expozice o působení rodu Lichtenštejnů v regionu a budování Lednicko-valtického areálu, doplněná miniaturami všech staveb. Kromě toho se zde nachází také vinotéka s lichtenštejnskými a moravskými víny a turistické informační centrum.
Muzeum a galerie
V současnosti sídlí v moderní budově na ulici Dukelských hrdinů naproti vodárenské věži.
Pohansko
Pohansko.Putování Pohanskem ocení milovníci přírody. Břeclav je obklopená jedinečnými lužními lesy, které v Evropě nemají obdoby. Jestli si chcete užít malebné přírody, vydejte se na čtyři kilometry dlouhou cestu Pohanskem, kde uvidíte krajinu lužního lesa, významné archeologické naleziště, vojenské bunkry z doby první republiky a v neposlední řadě lichtenštejnský lovecký zámeček. Oborou Soutok můžete pokračovat až k soutoku řek Moravy a Dyje.
Zdroj: www.breclav.eu


Ve srovnání s uplynulými ročníky provází Svatováclavské slavnosti v Břeclavi organizační změna. Místostarosta okresního města Milan Vojta k tomu v rozhovoru říká:

Jsem přesvědčený, že kultura je v rukou dobrého týmu

Místostarosta Břeclavi Milan Vojta (ANO) přibližuje zákulisí pořádání Svatováclavských slavností, které se v okresním městě konají od šestadvacátého do osmadvacátého září. „Akci letos poprvé organizuje kulturní centrum pod muzeem, které začalo pracovat začátkem července," říká Vojta v rozhovoru.

Místostarosta Milan Vojta má za sebou úvodních deset měsíců ve veřejné funkci. Jednou z jeho ambicí je co největší zpřístupnění zámeckého areálu. Lidé zatím mohou nahlédnout na město z věže.

Svatováclavské slavnosti se blíží, proč by si je lidé neměli nechat ujít?

Obyvatelé i návštěvníci města se mohou těšit na tři dny nabité zábavou pro všechny generace. Svatováclavské slavnosti na konci září letos Břeclav oslaví již po čtyřiadvacáté. Vstup bude opět zdarma.

Na co byste pozval především?

Třeba na vystoupení oblíbených českých zpěvaček Anny K. a Lenky Dusilové, tradiční folklorní zábavu s krojovým průvodem městem, slavnostní mši kardinála Dominika Duky, výstavu Antonína Vojtka či závěrečný koncert vyhlášené dechovky Kumpanovi muzikanti korunovaný ohňostrojem.

Podle čeho jste se rozhodovali o vystupujících?

Akci letos poprvé organizuje kulturní centrum pod muzeem, které začalo pracovat začátkem července. Byli vytipovaní a oslovení někteří interpreti a z těch, kteří měli prostor vystoupit, jsme vybrali žánrově vhodné hudebníky. Festival mladých kapel pak organizačně zabezpečuje Petr Vlasák a domlouvání jednotlivých interpretů měl na starosti on. Tematicky si svůj oblíbený žánr najde v programu většina návštěvníků páteční mladé kapely, sobotní rockový a popový hlavní proud, nedělní folklor a dechovky.

Dominantou slavností bude opět zámek.

Jaký je zájem hudebníků na slavnostech vystoupit?

Pro lokální interprety je to prestižní záležitost a příjemná povinnost. U větších a známých interpretů už nemohu posoudit, jak se na vystoupení před břeclavskými těší, ale věřím, že atmosféra slavností bude příjemná jak pro diváky, tak pro vystupující hudebníky.

Kolik peněz Svatováclavské slavnosti stojí?

Letošní ročník bude stát stejnou částku, jako v minulých letech, slavnosti město vyjdou na necelých jeden a půl milionu korun s tím, že vstup na většinu akcí v jejich rámci je zdarma.

V programu je kultura, jarmark, folklor a dokonce i sport. Jakou tvář se tím akci snažíte dát?

Svatováclavské slavnosti jsou největší akcí v Břeclavi, nejsou to však typické hody, jak je známe z blízkých měst a obcí. Proto je i jejich program širší a vyberou si v něm nejen vyznavači folkloru a lidové hudby, ale děláme v jejich rámci i program pro malé děti, pro mládež a vyznavače jiných hudebních stylů, samozřejmě si na své přijdou i milovníci dobrého jídla a pití, součástí programu jsou i sportovní akce. Slavnosti jsou tedy tradiční akcí na přelomu léta a podzimu, která je určena pro všechny, a měly by jí být i v budoucnu.

Co je vám z toho nejbližší?

Každá součást programu má své kouzlo a těším se na všechny. Nejvíc se ale člověk asi zabaví na některém hudebních vystoupení v oblíbeném žánru.

Kolik očekáváte návštěvníků?

Za víkend tam obvykle přijde přes deset tisíc návštěvníků, pokud letos program nezhatí počasí, očekáváme o něco vyšší návštěvnost. Kromě pozvánky v médiích jsme totiž nechali akci bezplatně propagovat u sousedů v Rakousku, kde by jinak místní obyvatelé o ničem nevěděli.

Místostarosta Milan Vojta má za sebou úvodních deset měsíců ve veřejné funkci. Jednou z jeho ambicí je co největší zpřístupnění zámeckého areálu. Lidé zatím mohou nahlédnout na město z věže.

Jaké jsou vize vedení města se slavnostmi do dalších let?

Chceme se vydat cestou zatraktivnění programu, přivést sem třeba hudební interprety, na které přijedou i lidé z širšího okolí. To je cesta, kterou jdou třeba Mikulov nebo Znojmo. Zároveň by se měla postupně snižovat částka, kterou slavnosti město stojí toho lze docílit třeba sponzoringem celých slavností nebo vybraných částí programu, zpoplatněním některých vystoupení nebo větší aktivitou pořadatele při komerčních pronájmech.

Chystáte pro další období některou z nových kulturně-společenských akcí?

Začátkem července konečně vzniklo kulturní centrum a jsem přesvědčen, že kultura v Břeclavi je v rukou dobrého týmu. Můžeme se těšit na kreativnější přístup a širší spektrum akcí pořádaných nebo podporovaných městem, ale k tomu řeknou více lidé z kulturního centra na jiném místě této přílohy.

Léto je téměř minulostí, do regionu kvůli různým důvodům letos mířilo více turistů než kdy dříve. Jak se to projevilo na návštěvnosti Břeclavi?

V břeclavském turistickém informačním centru už na samém začátku sezony zaznamenali nárůst návštěv a dotazů oproti loňskému roku. Pozitivně se odráží nejen ve statistikách návštěvnosti infocentra, ale především u místních restauratérů, ubytovatelů a dalších podnikatelů v cestovním ruchu.

Před časem jste mluvil o změnách v turistickém informačním centru. Čeho se dotknou a kdy bude hotovo?

V uplynulých dnech byly zahájeny stavební úpravy v interiérech Lichtenštejnského domu v Břeclavi, kde TIC sídlí. Znovuotevřeme zdejší vinotéku, turistické infocentrum změní tvář, bude přemístěno do vhodnějších prostor v rámci domu, bude obnoveno jeho nyní již zastaralé vybavení a hlavně zde přibudou nové služby a jeho prostory budou mít kapacitu pro více návštěvníků, kteří se zde už nebudou tísnit a čekat na chodbičce. Součástí bude i opětovně zpřístupněná expozice miniatur staveb Lednicko-valtického areálu.

Turisté mohou na břeclavském zámku navštívit vyhlídkovou věž, jaké další využití této památky byste si představoval?

Na zámku několik let funguje vinotéka, nyní je zpřístupněna zámecká věž, která se stala novým turistickým lákadlem. Její návštěvnost nám dělá radost a připraveno je rozšíření výhledu do dalších dvou stran. Jinak je zámek od devadesátých let minulého století prázdný. Vedení radnice pracuje na získání dotačních prostředků na obnovu této památky. Pokud s naší žádostí nebudeme úspěšní, jsme připraveni zpřístupnit v rámci menších investic z rozpočtu města a jiných dotačních titulů alespoň některé prostory v přízemí zámku a nabídnout je k tematicky vhodnému využití.

Je vize uskutečnitelná?

Vize je jistě uskutečnitelná, chceme využít nynější vhodné doby, pokud jde o dotační financování. Celková rekonstrukce je naprojektována na asi dvě stě milionů korun. Zpracovány máme i varianty na etapovitou rekonstrukci přízemí, zde se náklady pohybují v jednotkách milionů korun.

Místostarosta Milan Vojta má za sebou úvodních deset měsíců ve veřejné funkci. Jednou z jeho ambicí je co největší zpřístupnění zámeckého areálu. Lidé zatím mohou nahlédnout na město z věže.

Ve funkci místostarosty máte za sebou úvodní rok. Jaký byl?

Zatím je to „jen" deset měsíců, ale je to velká životní změna. Úvod byl náročný, protože jsme otevřeli velké množství problémů, které je třeba řešit a napravit, ale krok za krokem je zvládáme, a myslím, že si vedeme celkem dobře. Ve své sféře působnosti mám kulturu, cestovní ruch, majetkové záležitosti a komunální služby ve městě, ale je také mnoho věcí, na kterých pracujeme společně na půdě vedení města a rady. Pořád mě neopouští optimismus, že všechny ty dobré věci, které se nám podaří udělat, lidé ocení.

S čím se na vás lidé nejčastější obrací?

Jde o různé spektrum problémů. Od čistoty města, majetkových žádostí, stížností na stav chodníků a silnic, že někde něco chybí a město by to mělo napravit, a mnoho dalších. Jde více o stížnosti, než pochvaly, ale je normální, že ti spokojení za vámi nepřijdou. Dlouhodobě však dotazům vévodí dopravní situace ve městě, potažmo obchvat.

V čem je pro vás největší rozdíl v práci pro soukromou firmu, kde jste působil dříve, a nyní ve veřejné funkci?

Působil jsem v nákupním oddělení nadnárodní strojírenské firmy, přechod do místní samosprávy byl velkou změnou. Je zde mnohem menší flexibilita, složitější rozhodování, nakládáme s veřejnými prostředky a často se setkávám s přáními a požadavky, které nejsou v možnostech města. Vždy se ale snažím pomoci nebo pomoc zprostředkovat, protože to považuji za hlavní úkol každého voleného zástupce. (dr)