Firma vydává vlastní časopis a ve svém areálu provozuje čerpací stanici na aditivovanou motorovou naftu. Do její nabídky ovšem patří například i čištění předmětů ultrazvukem, silikonové tmely, přípravky pro domácnosti, oceňování strojů nebo poradenská činnost pro firmy. „Bez dobrého týmu spolupracovníků bych to nikdy nedokázal," ví ředitel a majitel společnosti MADOIL v jedné osobě Zdeněk Dvořák starší.

Jaký význam má pro vaši firmu ekologie a ochrana životního prostředí?

Zásadní. Bez důrazu na ekologii bychom to, co děláme, vůbec dělat nemohli. Olej u nás zákazníci nejen koupí, ale současně jim ho ekologicky zlikvidujeme, a to zdarma. Dbáme na to, aby nedocházelo ke znečišťování životního prostředí. Dodáváme ekologická maziva pro výhybky Českých drah i pro lodní dopravu například na Nové Mlýny, kde platí vysoká třída ohrožení vod. Také zajišťujeme sorbenty hasičům pro likvidaci úniků ropných látek. A vinaři k nám jezdí pro potravinářská maziva na lisy
i další stroje.

Co je pro vás ve vztahu k zákazníkům nezbytné? Sázíte na certifikované systémy kvality?

Jistě. Už od roku 2003 vlastníme certifikát kvality na prodej olejů, maziv a kompletní tribologický servis, který s tím souvisí. Chceme jej rozšířit i na reklamní agenturu a nový autoservis. Normy, které musíme splňovat, jsou velmi přísné. Máme tady odborníky s atestací na procesy tribologie a vše, co souvisí s mazáním. Naším hlavním krédem je poskytnout zákazníkovi maximálně profesionální poradenství, vyjít mu vstříc, aby od nás odcházel spokojený. Naší doménou není hned prodat, ale především dobře poradit.

Zmínil jste nový autoservis. V čem bude specifický?

Chceme se zaměřit na špičkovou profesionální práci, jejímž základem je čisté prostředí tak, jak je tomu hlavně v zahraničí. Jsme vybavení kompletní diagnostikou od firmy Magneti Marelli na všechny typy automobilů. Zejména pro osobní auta a dodávky budeme nabízet takzvaný rychloservis. Hlavní doménou bude ale specializace výměn všech provozních kapalin u automobilů, a to hlavně motorových a převodových olejů a podobně. Dále budeme zajišťovat kompletní přípravu na technickou kontrolu, výměnu výfuků, brzdových systémů i žhavicích zapalovacích svíček, servis autobaterií, čištění a plnění klimatizací nebo prodej náhradních dílů za velmi rozumné ceny. Budeme také poskytovat služby ženám, které nemají doma manžela a neví si s vozidlem rady, na opravu si netroufají. Pak můžou klidně přijet k nám a my jim velmi rádi pomůžeme.

Poskytujete svým zaměstnancům nějaké benefity?

Samozřejmostí jsou stravenky pro všechny. Naši zaměstnanci navíc každoročně dostávají bonusový balíček, který mohou vyčerpat odběrem motorové nafty, přípravků do domácnosti, na auto nebo cokoliv jiného z naší nabídky. Pravidelně, minimálně dvakrát třikrát do roka, se také naši lidé jezdí vzdělávat v oboru. My sami děláme školení v podnicích, autoservisech či benzínkách, proto musíme být v oblasti olejů stále o krok před ostatními. Technika se mění, stejně jako výkonnost i další parametry. To, co se používalo před dvaceti lety, už zdaleka nestačí.

Snažíte se konkrétními projekty pomáhat potřebným?

Spolupracujeme s obecně prospěšnou společností Remedia, která se v regionu zabývá poskytováním sociálních služeb lidem potřebným, důchodcům a handicapovaným osobám. Přispěli jsme na nákup dvou sociálních automobilů značky Renault pro Břeclav a pro Valtice. Slouží na rozvoz jídla, ale také dopravu k lékaři.

Podporujete na Břeclavsku 
i nějaké další aktivity a akce?

Ano. Už třetí sezonu se svým dílem podílíme na otevírání Lichtenštejnských stezek v Břeclavi. Sponzorujeme řadu sportovních podniků, například Výškařskou tour, ale i supermoto Jiřího Blahu z Kobylí nebo talentovaného jezdce na minibiku Petra Jadrného, mistra republiky. Do Yacht Clubu Dyje dodáváme ekologické oleje, podpořili jsme i dobrovolné hasiče z Poštorné. Dáváme jim věcné dary i produkty. Kompletní výčet aktivit tohoto typu by byl hodně dlouhý.