Tvrdonice mají před sebou jeden z vrcholů roku národopisné slavnosti Podluží v písni a tanci. Proč by si je lidé neměli nechat ujít?

Protože tisícovka účinkujících od těch nejmenších z mateřinek až po seniory si několik měsíců pečlivě připravuje ke slavnostem nové programy, chystají se kroje, muzikanti pilně cvičí. Ale také třeba proto, že v příjemném prostředí uklizeného amfiteátru ve Tvrdonicích je možnost setkat se s přáteli, posedět, zazpívat si, ochutnat skleničku dobrého vína. Zkrátka měli byste se k nám přijít pobavit.

Co je ve srovnání s uplynulými ročníky nového?

I když se na první pohled zdá, a mnohdy je to i pravda, že programy mají stejné názvy a některá témata se opakují, každý nich je neopakovatelný tím, že je zpracovaný jiným souborem, že písničky zpívají jiní zpěváci, tance předvádějí jiní tanečníci a každý z nich do svého vystoupení vkládá něco ze sebe. Ale pro praktiky něco hmatatelného: letos poprvé přivítáme ve Tvrdonicích soubory Okřešánek, Radovánek, nebo Dúbrava. Z dechovek například Šarovec, ještě ve Tvrdonicíh nehrál, a určitě chci pozvat na Kunovjan, který v letošním roce slaví výročí založení a určitě část svého nového programu předvede i ve Tvrdonicích.

Jak dlouho akci připravujete a co všechno je potřeba zařídit?

Přípravy slavností jsou práce na celý rok, ještě neproběhly ty letošní a už je třeba stanovit termín a domlouvat hosty na ty příští. Intenzivně potom programová rada pracuje od počátku roku. Je potřeba oslavit vybrané účinkující, domluvit s nimi termíny, časy, témata, vypsat kategorie soutěží, zkoordinovat případné společné zkoušky a tak dál, a tak dál. Obec, jako hlavní pořadatel, oslovuje potencionální sponzory, žádá o granty a dotace, protože o peníze tady jde v první řadě. Dále zajišťuje propagaci, tisk a distribuci plakátů programových materiálů, vstupenek. V neposlední řadě je třeba odměnit účinkující a to především děti, soutěžící ve zpěvu a tanci. Je toho spousta. A také je jejím úkolem, aby se účinkující i návštěvníci cítili ve Tvrdonicích dobře, vítala je upravená obec i amfiteátr se vším potřebným zázemím.Pro zvětšení klikněte.

Poslední dny byly deštivé, jak jste připravení na mokrou variantu?

Říkalo se už před desítkami let, že se nemáme na Podluží bát sucha, že na tvrdonské slavnosti určitě zaprší. Už na ty první v roce 1946 přišla taková bouřka, že zlomila i máju. Tak jsme už asi před deseti lety zastřešili celé jeviště a před čtyřmi lety také část hlediště, kam se vejde až pět set diváků. Déšť je sice nepříjemná komplikace, ale pořady už nemusíme rušit, ani nikam přesouvat a stěhovat.

Tvrdonice se mohou pyšnit i jinými kulturně-společenskými událostmi. Jednou z nich bude koncert Olympicu, který přijede patnáctého srpna. Proč jste zvolili právě tuto kapelu?

Skupina Olympic už kdysi ve Tvrdonicích koncertovala a dodnes se o tom mluví. Ale hlavně si myslíme, že je to hudba pro všechny generace a opět ve spojení s nádherným prostředím přírodního amfiteátru je zárukou příjemně stráveného letního večera.

Na co dalšího se mohou domácí a přespolní v následujících měsících těšit?

Letní kulturní program je ve Tvrdonicích skutečně bohatý. Za týden po národopisných slavnostech, v sobotu 13. června zvou vinaři z Tvrdonic a sousedních Kostic na otevřené sklepy, v červenci to budou už tradiční motohody, v srpnu krojované hody s předhodovým zpíváním a ručním stavěním máje. Poté již vzpomínaný koncert Olympicu, zarážaní hory, letní kino, lampionový průvod pro děti a tak bychom mohli pokračovat až po silvestrovský ohňostroj.

Kolik peněz obec na kulturní a společenské akce vynakládá?

Je to nemalá částka z obecního rozpočtu. Uvážíme-li, že jenom slavnosti mají náklady osm set až devět set tisíc.

K Tvrdonicím neodmyslitelně patří vinaři. Jak a v čem s nimi obec nejčastěji spolupracuje?

Spolupráce s vinaři je v naší obci na dobré úrovni. Vinaři se zapojují do pořádání obecních akcí. Vzpomeňme například zajištění ochutnávky vín na plese obce, na slavnostech, přispívají chase vínem na hody, připravují ochutnávku a svařené víno na mikulášském jarmarku a dalších akcích. Obec se na oplátku angažuje při pořádání koštu vín, otevřených sklepech, propagaci akcí a podobně.